Поредно неразбирателство в управляващата коалиция предизвика темата за партийните субсидии още от първия парламентарен ден тази седмица.

Миналата седмица ГЕРБ и ДПС се опитаха да гласуват бързо своя вариант за партийното финансиране - 1 лев субсидия на глас, вместо сегашните 11 лв, но пък разрешаване на неограничено финансиране от бизнеса, в това число от фирми, които печелят обществени поръчки, концесии, дори такива с държавно участие. От "Обединените патриоти" възразиха срещу това и правосъдният министър (и бивш председател на правната комисия) Данаил Кирилов заяви, че може текстовете да се "модифицират" между двете четения. Но партията щяла да настоява за единия лев.

След първата среща днес от ГЕРБ дадоха заявка, че не са променили мнението си.

"Ще подкрепим промените в Закона за държавния бюджет във варианта, който беше внесен от Министерски съвет и субсидията трябва да остане 1 лв. на глас", заяви след брифинг с "патриотите" Даниела Дариткова, председателката на групата на ГЕРБ.

И повтори, че първата партия остава твърда за 1 лев на глас, но е готова да се обсъждат други промени на финансирането на партиите в Закона за политическите партии.

На същото мнение е и лидерът на "Атака" Волен Сидеров, според когото то не трябва да се отстъпва от 1 лев за глас.

"Да се търсят други варианти означава, че бягаме от това, което хората искат", отсече той.

Валери Симеонов от НФСБ се възмути от ГЕРБ, като обяви позицията на депутатите й днес за "обръщане на 180 градуса".

"С ГЕРБ се споразумяхме Законът за бюджета за субсидиите да се гледа със Закона за политическите партии - ако някой се отмята, да си носи отговорността."

И заяви, че иска намаляване на субсидията, но при разговори с премиера Бойко Борисов, финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиерът Томислав Дончев са се обсъждали "други неща", а не твърдо сваляне на 1 лев.

"Не знам кой управлява ГЕРБ вскъщност и на кого да вярваме. На това, което сме договорили на политическия съвет или това, което се изнася от парламентарното ръководство на партията", добави той.

Според него ако позицията на ПГ на ГЕРБ е валидната, няма смисъл от консултации за субсидиите.

Юлиан Ангелов от ВМРО също подкрепи търсенето на варианти и обсъждане, за да не бъдат зависими политическите сили от въшни фактори.

"Има хиляди варианти, по които може да се подпомагат партиите, не е казано, че това трябва да става изцяло финансово", отбеляза той.

От БСП пък се оплакаха, че не са поканени на новите консултации за субсидията. Левицата се опита да организира такива сама преди две седмици, но никой освен ДПС не уважи поканата им. От Движението дадоха заявка преди седмица, че няма да седнат сега на масата на преговорите.