Тренировките не са достатъчни, за да отслабнем - вече всеки знае това, и фитнес-треньорите с готовност ще го потвърдят. Без правилна диета дори редовните упражнения не са достатъчни.

Учени от Биомедицинския изследователски център "Пенингтън" в САЩ обаче не се задоволили само с простия извод, а решили и да проследят какво точно се случва с хората, които минат на сериозен тренировъчен режим, без обаче да променят диетата.

Те подбрали 171 неактивни мъже и жени с наднормено тегло, на възраст между 18 и 65, измерили теглото им, базовия им метаболизъм в покой, типичните нива на глад, аеробния им фитнес, и, използвайки сложни течни индикатори за енергия, са следили и ежедневното им поемане на храна и хабене на енергия. Включили и стандартизирани психологически анкети, за да разберат дали доброволците смятат, че спазването на режим позволява да се отпуснеш след това.

Част от групата е била определена за контролна, без никаква промяна в ежедневието им. Втора група е била включена в три тренировки седмично - на пътеки и велоаргометри, така че да горят 8 калории за всеки килограм телесно тегло, или около 700 калории седмично. Третата група била на по-тежък режим - горене на 20 калории за всеки килограм телесно тегло, или около 1760 калории седмично.

Това продължило 6 месеца, като участниците са носели апарати за следене на активността, а изследователите редовно са проверявали всичките им първоначални показатели. Не е имало никаква регулация на диетата им.

Очаквано, контролната група не променила физическото си състояние за половин година. Но същото важало и за 2/3 от участниците в групата с тежко натоварване, и 90% от тези с леко. При това те не са намалили ежедневната си активност извън упражненията.

Преглед на диетата им обаче установява, че групата с леки упражнения е поемала малко повече калории - около 90 дневно (спрямо 2000-2500 стандартна дневна норма). Групата с тежка програма пък поемали 125 калории допълнително. Накратко - те чувствали, че упражненията им дават възможност да ядат още.

Водещият изследването Тимъти Чърч все пак отбелязва позитивни резултат. Все пак една част от участниците в изследването успели да свалят килограми. А базовият метаболизъм на всички останал непроменен.

"Има малка разлика между тези, които са компенсирали, и тези, които не са. Говорим за едва 100 калории. Това са около 4 хапки от повечето храни", обяснява Чърч.