Интервюта с десетки жители на Венецуела както и нови социологически проучвания показват, че обществото е разочаровано от липсата на реформи в страната. Много от анкетираните губят вяра, че Хуан Гуайдо е способен да свали Мадуро.

Четири дни преди опозиционният лидер да поведе въстание срещу президента той заяви пред поддръжници на митинг близо до столицата Каракас, че "през следващите няколко дни ние ще решим съдбата си".

След вълненията на 30 април, на които армията останаха в базите си, а ключови правителствени представители отказаха да сменят принадлежността си, много венецуелци чувстват, че са изпуснали момента за реформа на системата.

"Ние сме на път, но на погрешния път", заяви таксиметровият шофьор Рафаел Нарваез.

Така той коментира последната фраза на Гуайдо при откриването на парламента ("Ние сме на път") през януари, която го превърна в символ за милиони венецуелци. Повечето западни нации подкрепиха 35-годишния председател на Народното събрание и настояха да бъдат свикани предсрочни президентски избори.

Най-ценна бе подкрепата на Вашингтон, който наложи нови тежки санкции на петролната индустрия на Венецуела.

Нарваез допълни, че е бил изпълнен с надежда на 30 април, когато Гуайдо се появи с военни офицери в Тwitter и призова народа да се опълчи на Мадуро. 

"Мислих, че най-накрая е настъпил моментът да си върнем страната", отбеляза той. "Сега съм разочарован". 

Анализатори твърдят, че вече е много по-вероятно да се съхрани статуквото, докато Мадуро добива увереност, че репресиите му срещу опозицията ще останат безнаказани.

Мадуро пое властта през 2013 г. след смъртта на Уго Чавес. През неговото кратко управление страната преживя тежък икономически срив, като днес много жители на Венецуела нямат достъп до електричество, вода, храна и лекарства.

Повече от 4 милиона венецуелци са имигрирали и Организацията на американските държави предупреди миналата седмица, че броят може да се удвои до края на следващата година.

Гуайдо придоби контрол над акции на Венецуела в САЩ, назначи дипломати в множество страни по света и представи икономически план за възстановяването на страната. Но обещанието му за амнистия не успя да спечели подкрепата на военните сили, които остават лоялни на Мадуро.

Импулсът на опозицията отслабна след 30 април. Това е последната дата на масови публични демонстрации в страната, а броят на симпатизантите на митинги на Гуайдо спадна наполовина. Предстоящият марш в петък ще бъде тест за доверието му в обществото.

Мадуро, който поддържа силни връзки с Русия и Китай, е определил Гуайдо за "марионетка на САЩ".

Йон Гойкоечеа, член на екипа на Гуайдо, призна, че се наблюдава "умора" сред обществото.

"Трябва да се борим срещу демобилизацията и отчаянието", заяви той. "Ние венецуелците трябва да бъдем постоянни в подкрепата си за Гуайдо и да бъдем търпеливи", допълни Гойкоечеа.

Уредяващата подкрепа

Гойкоечеа сподели, че Гуайдо е посетил 11 от общо 23 щата на Венецуела и че смята да пътува до поне още 5, за да вдъхне уверенеост на симпатизантите си.

Той добави, че лидерът на опозицията е фокусиран върху разпространяването на мрежата си на местно ниво, нещо, в което управляващата Социалистическа партия е много успешна.

Въпреки това според мнозина комитетите трудно мобилизират сподвижници. Двайсет и седем годишният доктор Рафаел Мора, който подкрепя Гуайдо в северозападния град Баркисимето, сподели, че твърде много венецуелци желаят светкавична промяна без да работят, за да я постигнат.

"Не можем да оставим цялата отговорност в ръцете на лидер, на месия", подчерта той.

Подкрепата за Гуайдо е намаляла от 61,2 процента през февруари до 56,7 процента през май, според доклад от 10 юни на местната изследователска агенция "Датаналисис". Само 10,1 процента от гражданите на страната подкрепят Мадуро - най-ниското ниво за президент от 1999 г. насам.

Същевременно изследване на "ДатинКорп" посочва, че броят на венецуелците, които припознават Гуайдо за легитимен президент е спаднал от 49 процента през февруари, до 36 процента през юни.

Раул Гайегос, помощник-директор на консултантската фирма Control Risks, сподели, че Мадуро ще остане на власт до края на годината и че опозицията ще продължи да отслабва. Според него Гуайдо не разполага с "план Б", за да свали президента.

"Може да очакваме популярността на Гуайдо да продължи да отслабва все повече, докато не получи реална власт", заяви той.

"Само приказки"

Кризата във Венецуела е получила малко обществено внимание от администрацията на американския президент през последните седмици. Белият дом се е фокусирал основно върху конфронтацията с Иран и търговската война с Китай.

Когато Тръмп започна кампанията си за преизбиране с митинг в Орландо, Флорида на 18 юни, той спомена мимоходом Венецуела, въпреки че съветниците му настояват, че държавният глава все още е посветен на Гуайдо.

"Съединените щати продължават да изпълняват стратегията на президента за максимален натиск, за да постигнат мирен преход към демокрация във Венецуела", заяви представител на администрацията. "Само Мадуро се надява САЩ да се откажат сега", допълни той пред Ройтерс.

След април правителството на Мадуро започна да преследва съюзниците на Гуайдо без особена реакция от международната общност. Върховният съд обвини 14 опозиционни народни представители за престъпления като предателство и заговор, което принуди повечето от тях да избягат в чужбина или да потърсят убежище в чуждестранно посолство в Каракас.

Някои граждани на Венецуела критикуваха пред Ройтерс решението на Гуайдо да изпрати представители в Осло за преговори с представители на правителството на Мадуро.

Те призовават Гуайдо да смени стратегията си и да настоява за военна интервенция на САЩ, въпреки че в миналото Вашингтон е определял подобно развитие като малко вероятно.

"Не можем да се оттървем с Мадуро без гласуване. Ще трябва да има насилствен изход", заяви Хуан Пара, 67-годишен учител от Мерида.

Наблюдава се ръст от 9,4 процента през април до 11,9 през май на венецуелците, които предпочитат намесата на САЩ пред провеждането на мирни избори през 2019 г.

За много от тях промяната настъпва твърде бавно. Затова десетки хиляди души напускат Венецуела всяка седмица.

"Сигурен съм, че (Гуайдо) ще промени нашата страна", заяви пред Ройтерс 22-годишен бивш студент, докато чакаше да премине граничния пункт с Перу. "Но само се говори и липсва организация, твърде трудно е да се остане там", допълни той.

Ангъс Беруик е кореспондент във Венецуела на Ройтерс, откъдето препечатваме неговия анализ.