СТРАСБУРГ

Давид-Мария Сасоли призова за реформа на Регламента от Дъблин и системата за даване на полтическо убежище.

Той отправи призива на първата пресконференция след избирането му по-рано днес за председател на Европарламента. Италианският социалист ще изкара на поста половин мандат - 2 години и половина.

“Регламентът от Дъблин отслабва ЕС. Това, което става в Гърция, Испания, Малта, Италия... Да напомним, че ЕС има морален ангажимент да обсъди този проблем. Регламентът от Дъблин трябва да бъде променен така, че страните членки да си сътрудничат повече. Европейският съвет трябва да си поеме проблемите”, заяви Сасоли.

В същото време той призова европейците да се противопоставят на вируса на крайния национализъм.

„Трябва да преоткрием духа на основателите на ЕС, които успяха да отстранят враждебните действия и позволиха напред да излязат демокрацията, човешките права и равенството", каза Сасоли.

На няколко пъти той се обърна към журналистите в залата за пресконференции, като припомни, че само допреди десет години е бил техен колега. И изтъкна, че те имат важната задача да отразяват какво става не само в Европарламента, но и във всички европейски институции.

Брекзит е нещо болезнено, призна новоизбраният председател:

„За нас е болезнено да приемем, че Лондон е далеч от Париж, Берлин, Мадрид, Рим.“

За да излезе Великобритания от ЕС, е необходима подкрепа от ЕП за финализирането на сделката за Брекзит.

Сасоли смята, че Европа ще бъде по-силна само когато Европарламенът играе важна роля в нея. В момента това е предимно консултативен орган, а председателският пост е най-вече церемониален.

Според него изборите през май не са довели до отслабването на ЕС, както са били убедени мнозина. Напротив – след тях Съюзът е показал, че е станал още по-силен.

На мнозна направи впечатление, че новоизбраният шеф на ЕП е немногословен  - без значение, че е бил дълггодишен журналист. Дипломати предположиха през Клуб Z, че той предпочта да бъде човек надействието и да говор по-малко.