Шести блок на АЕЦ “Козлодуй” е бил изключен от енергийната система на България след задействане на електрическа защита. Това е станало в 13,50 ч днес, става ясно от съобщението. Спирането е непланирано. 

"Всички системи на блока са сработили съгласно проектните алгоритми. Екипите на атомната централа отстраняват причините за задействане на електрическата защита. След като бъде потвърдена работоспособността на оборудването, шести блок ще бъде включен в електроенергийната система", гласи още обяснението.

Какви точно "причини" се отстраняват - първоначално не стана ясно. По-късно пред БНР шефът на централата Александър Николов обясни, че е констатиран дефект в електрическата част на генератора на съоръжението, извън радиоактивната зона и няма никаква опасност.

От данните на Електроенергийния системен оператор се разбира, че количествата ток, които по принцип се произвеждат от спрелия блок, се компентисат с производство от ТЕЦ.

Привечер блокът отново заработи. Енергийният министър Теменужка Петкова даде кратък брифинг - "повредата" била причинена от късо съединение. Петкова увери, че не е оказала ефект върху електроснабдяването.

През май и юни в атомната централа течеше ремонт на пети блок. През това време шести блок работеше на пълна мощност. Целта на страната ни е животът на пети и шести блок да бъде удължен с 30 години.