Ден преди националния протест на служителите в системата на МВР, синдикатът на работещите в затворите в България (ССЗ) поиска обяснения от правосъдния министър Данаил Кирилов за намерението му да уволни шефа на затворите Васил Миладинов. Надзирателите ще протестират с искане за увеличение на заплащането за нощен труд, което е 25 стотинки на час, като се очаква да подкрепят и Миладинов, съобщи сайтът lex.bg.

В писмото си служителите на затвори питат дали мотивите за уволнението на Миладинов са свързани с предстоящи промени при възлагането на обществени поръчки в затворите.

Вчера Кирилов съобщи, че ще освободи Миладинов, но той е излязъл в 14-дневен болничен, и смяната ще бъде извършена след това. До момента той не е споделял мотивите за уволнението, но пред „Нова телевизия“ днес коментира проблемите в затворите, свързани с храните и цените им, както и достъпа до телефони. Кирилов каза, че има неуспешни обществени поръчки, свързани с доставка на храни, а една също била на път да се провали.

От синдиката на надзирателите са поискали от министъра да им представи мотиви за предстоящото уволнение на прекия им ръководител.

„Намерението, мотивите, основа на волеизявлението Ви за уволнение на главния директор на ГД „ИН“, кореспондират ли с желанието Ви (поети ангажименти, зависимости), по отношение на възлагането и контрола на други лица, субекти, заинтересовани страни и свързани такива по Закона за обществените поръчки?“, питат от синдиката.

Според тях кадровата политика на правосъдното министерство е вредна, неуместна и порочна, поради което създавала недоверие и разочарование от политическото ръководство.