За да намали напрежението от нелепо високите такси за чадъри и шезлонги, министърката на туризма Николина Ангелова разпореди ревизия на всички концесионни договори за морски плажове. В медиите се появиха случаи, в които един чадър с шезлонг достига цена от 70 лв. на ден. А според Института за анализи и оценки в туризма туристите по българското Черноморие са намалели с над 20%, а в същото време българите, които са избрали Гърция за своята лятна почивка са се увеличили с повече от 25 на сто.  

Според заявката на министърката ще се преразгледат всички договори, които не са сключени от министерството и в които не присъства клаузата, според която предложените от кандидата цени на чадъри и шезлонги носят 40% тежест при избора на концесионер. При тях съответно няма основание за прекратяване на договора, както е по новите процедури.

Николина Ангелкова представи инициативата си на работна среща с туристическия бранш в Слънчев бряг, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

„Държавата,  туристическият бизнес и местните власти чертаят мерки за развитието на  Българското Черноморие, за да продължи да се създава устойчив качествен продукт и да се противодейства на негативните кампании срещу отрасъла“, коментира Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството. 

Пред бизнеса министърката посочила, че има много върху какво да се работи. 

„Има нарушения, не сме си сложили розовите очила, но всички трябва да си дадем ясна сметка колко чувствителен е този сектор и че негативни послания може да увредят имиджа на дестинация България“, отбеляза министър Ангелкова. 

Постигнахме изключително много, през последните години, откакто министерството е самостоятелна институция, се отчитат двуцифрени ръстове в туризма, посочи още тя.

На въпрос за направено предложение може ли държавата да се откаже от част от концесионните приходи, за да се намалят цените, министър Ангелкова коментира, че всички идеи се обсъждат и ще бъдат взети работещи решения, за да се насърчат сезонът и секторът. 

Министър Ангелкова поясни, че приходите от концесии на плажове за миналата година  са 18,2 млн. лв. Те са се увеличили с над 5 млн. от началото на управлението на министерството. 50% от тази сума отива за общините, на чиято територия са курортите, 40% - за Сребърния фонд, и  10% - за областните управи, за да осигурят спасители и медицински пунктове на неохраняемите плажове.  

Дали държавата може да се откаже от концесионната вноска, или не, е въпрос на анализ и сметки. Министерството на туризма не взема нито един лев от тези приходи, добави тя.