"Няма как един сериозен, голям бизнес да купува своята енергия ден за ден." 

Така енергийната министърка Теменужка Петкова коментира пред Нова тв тази сутрин фактите, че българският бизнес купува най-скъпия ток в Европа.

Преди това представител на фирма производител на мотори, обяви фрапиращи данни - че за 4 години токът за бизнеса е поскъпнал 3 пъти, и попита министърката какво щеше да стане с правителството ѝ, ако беше повишило толкова еленергията и за битови потребители.

Само за първото полугодие на 2019 г. цената за индустриални потребители е скочила с 31%, стана ясно още.

На това Петкова отговори по стандартния начин - че това е свободен пазар и че от 2016 г. функционира борса за еленергия и всеки производител е длъжен да търгува всеки мегаватчас само на нея.

Там държавните дружества са с дял около 60-63 процента от изнесеното на пазара, а другите 40-ина на сто са частни "играчи".

"Борсата за еленергия разполага с 3 платформи. Платформата за търговия „ден напред“ не е платформа, от която индустрията да си купува енергията. Призовавам българския бизнес да участва на платформата на база на двустранни договори - каза тя. - А платформата „ден напред“ да остане за тези количества енергия, които не достигат."

Така примерно на въпросната платформа "ден напред" вчера българският ток е бил най-евтин в ЕС. Но на 4 юли бил най-скъпият.

Тя напомни и друго - че бизнесът може да се възползва от държавна помощ, стига да кандидатства.

"Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка – тя стига до 85%. Ако тази фирма не знае за нея (която телевизията показа реди това, б.р.), призовавам колегите да се  обърнат към Министерството на енергетиката."

Петкова отговори на въпрос на Виктор Николаев: възможно ли е Христо Ковачки да е узурпирал чрез свои дружества всичко и да дирижира цените.

"Не бягам от този въпрос – но това е свободен пазар. Всеки, който разполага с данни за определено странно поведение на даден играч, може да сигнализира КЕВР, която има правомощия да разследва", каза тя. 

Министърката заговори и за нов пълен одит на случващото се в енергетиката.

"Би било добре да бъде направен един анализ – дали ще бъде секторен анализ, дали КЕВР ще направи анализ на състоянието на пазара..." 

Тя не се съгласи, че е скрита информация за авария в "Козлодуй" - тя се е появила, но не на сайта на министерството, а на самата АЕЦ, т.е. - "там, където ѝ е мястото". И напомни, че животът на Първа атомна е удължен от 30 на 60 г.

"Колегите са изключително добри експерти, работят изключително добре, нашата централа е от най-сигурните в света... Смятате ли, че ще бъде удължен животът на централа, ако тя не отговаря на всички изисквания?", каза още тя.