Поля Христова - майка на детето, което бе хвърлено от баща си от мост край Габрово, днес каза пред бТВ, че кварталният полицай я е посъветвал да напусне жилището.

"Избягай от този човек - ние ще задействаме нещата" - това му бяха думите", обяви 29-годишната жена. Тя каза, че разговорът е бил с районния инспектор, от когото е потърсила помощ именно заради домашно насилие.

Както е известно, официалната версия на полицията след трагедията бе, че не са знаели за проблеми в семейството.

Младата жена обаче е категорична:

"Отидохме пред полицията. И се свързах с кварталния в нашия квартал. Казах му историята каква е и само той ми каза: "Изнасяй се извън града, започваме да задействаме нещата. Само това му бяха приказките", обясни Поля Христова.

Бащата Дилян Батев, който е в ареста, направи пълни самопризнания - че е хвърлил детето си именно защото майката ги напуснала и не можел да го гледа.

В болницата, от която е избягала Поля, постъпила след поредната порция насилие. "Бях се сринала тотално, от сексуален тормоз от негова страна”, обясни Поля.

От полицията официално твърдят, че не са знаели за проблеми в семейството, довели до смъртта на 5-годишното момченце.

"Ако се е била обърнала за съвет, при всички положения сме щели да я насочим или да приемем нейната молба и да я придвижим по-нататък, за да предотвратим понататъшни инциденти в семейството”, казва главен инспектор Любомир Стоев, началник на районното управление към ОДМВР – Габрово.

Зад гърба си Дилян Батев има присъди за кражба и за нанасяне на средна телесна повреда.

Още по-рано телевизията съобщи, че майката е звъняла да се оплаква от домашен тормоз.

„Можело е този инцидент да бъде предотвратен при своевременно подаване на сигнали към институциите, които имат касателство за домашното насилие – писмени молби до съда и МВР, и можеше да се наложат мерки. Нямало е такива документи”, обясни пред медията вчера главен инспектор Стоев.

Той смята дори, че е можело и други хора да подадат сигнал, например лекарите и съседите, които са знаели за системния домашен тормоз.