Провокирани от многобройните шеговити коментари по адрес на законодателната си инициатива срещу опасните и агресивни кучета, днес двама депутати от ГЕРБ дадоха брифинг в парламента – за да разсеели всички „спекулации“.

Както е известно, от управляващата партия предложиха завишени санкции за разхождане на кучета без повод, както и за разхождане на агресивни кучета без намордници. За първото записаха, че ще важи за кучета над 5 килограма. Това, породи вълна от коментари и колажи в социалните мрежи на зевзеци – с кантарчета ли ще ходят по градинките проверяващите.

По адрес на намордниците пък бе поставен въпросът – как ще се слагат такива на определени породи кучета – като мопс например.

И сега в закона каишки са задължителни повсеместно – посочи новата председателка на земеделската комисия в парламента и нов депутат Мария Белова. 

„Сега действащият Закон за ветеринарномедицинската дейност има изрична разпоредба, в която се забранява свободното пускане на кучета домашни любимци без повод, а за агресивните кучета – без надморник (говорът е запазен, б.р.)“, заяви Белова.

В този смисъл собствениците на дребни породи даже се облекчавали с поставянето на "прага" от 5 кг, посочи тя и призова да се спре със „спекулациите по темата“.

„Спасяваме джобните кучета“, заяви и депутатът Маноил Манев.

И поясни по темата с „кантарчетата“, че ще се установява административното нарушение, като после ще се сверява с паспорта на кучето колко килограма е.

Двамата депутати от ГЕРБ се съгласиха, че тези 5 килограма (колкото тежи една котка) са спорният момент и ще бъде дискутиран допълнително между двете четения. Манев допълни, че целта на проекта е да дисциплинира собствениците на домашни любимци – да бъдат по-отговорни към обществото и допусна, че ако едно куче, поради спецификата на породата си не може да носи намордник, но е агресивно – то тогава стопанинът му не трябва да го извежда на разходка. 

Манев припомни, че каквото и да е кучето – малко, голямо, агресивно или не, ако то ухапе човек и му причини телесна увреда, то има съответен ред, по който пострадалият може да си търси правата – извън въпросния закон, който е обект на ремонт в момента.