Държавата няма намерение да се ангажира с проблемите на машинния вот.

Това се разбра днес от думите на вицепремиера Томислав Дончев в отговор на парламентарно питане в рамките на редовния петъчен контрол. 

Това не би трябвало да е изненада. Отговорът му е в унисон с факта, че в момента неофициално от ГЕРБ готвят проект за премахване на гласуването с устройствата – засега само за местния вот. На въпрос дали това в действителност е така, днес Дончев отговори с уклончивото „нито да, нито не“. Имало дебат.

Както Клуб Z писа, във вторник работна група към парламентарната комисия по правни въпроси се събра и взе решение за елиминиране на машинното гласуване на вота за кметове и общински съветници този октомври. Против са само народните избраници от БСП. По закон тази есен трябва да гласуваме с 6000 устройства – два пъти повече от евроизборите през май. 

Депутатите взимат повод от доклада на Централната избирателна комисия (ЦИК) за това как е протекъл изборът за Европейски парламент, публикуван няколко дни преди заседанието на въпросната работна група. В него се посочва, че машинният вот е скъп, към него има слаб интерес и се припомня организационният хаос по доставката на устройствата, както и фактът, че нито една държавна институция не пожела да извърши одит и сертификация на машините – което е рецидив. Накрая се наложи това да направят БАН и Софийския университет – като последна възможност. От ЦИК прогнозират още повече проблеми при местния вот поради по-голямата му сложност.

Конкретни текстове за изменения в Изборния кодекс все още не са внесени в деловодството на Народното събрание. Но депутатът и член на правната комисия Крум Зарков изпреварващо зададе днес въпрос как държавата ще се ангажира с проблема с одита и сертифицирането.

„Това не е нещо, което се случва за първи път. Не става дума за техническа инспекция, а за сложен набор от действия“, започна с отговора си Дончев и изброи: „Имаме смарткарти, специализирана хартия, флаш носители и т.н – това са мероприятия в няколко посоки.“

След което призна очевидното:

„В Изборния кодекс не е ясно какво е одит и проверка и какво е упълномощен орган. Такъв орган няма. Като капацитет също няма. Няма държавен орган, на който в закон да му в вменено.“

Допълни и че неслучайно изпълнителната власт има ограничени правомощия в изборния процес – за да не бъде упреквана в намеса в своя полза. Иначе ЦИК „винаги получавала пълно съдействие за всяка нужда, която има“.

„Да, не се случва за първи път, но след първия път две години никой не разреши този проблем. Ясно обяснихте колко е сложно и деликатно. Въпросът е как да го направим, за да преодолеем всички тези предизвикателства“, контрира Зарков.

И даде своето решение:

„Ако има такъв орган – да бъде упълномощен. Ако няма – да се каже какво ще се прави. Защото ни предстоят местни избори и там имаме 6000 машини. Да не стоим просто и да гледаме.“

На което Дончев отвърна ирония:

"Един от големите проблеми е, че нямаме от кого да се поучим доколкото няма друга европейска държава с такова гласуване. Да организираме командировка до Намибия, Киргизстан, Монголия (...) - да се поучим от техния опит.“

При така развилия се диалог парламентарното питане не получи еднозначен отговор - ще бъде ли вменено на някоя (някои) държавна(и) структура(и) задължението да одитира и сертифицира машините за вота.