Вчерашният национален празник на САЩ ще остане в историята не само с военния парад, поискан от президента Доналд Тръмп и с едночасовата му патриотична реч, но и с нов гротесков гаф, който демонстрира познанията му за историята на страната, която управлява и равнището на общата му култура.

В речта си пред Мемориала на Линкълн във Вашингтон по случай 4 юли, Деня на независимостта, Тръмп заяви, че през далечата 1775 г. на войната против британското колониално господство революционната армия "превзела летищата". Британският "Гардиън" отбелязва по този повод, че въздухоплаването в САЩ започва в началото на ХХ век.

“През юни 1775 г., Континенталният Конгрес създаде единна армия от революционните сили, лагеруващи около Бостън и Ню Йорк … Континенталната армия изстрада тежката зима на Вали Фордж, покри се със слава във водите на Делауеър и грабна победа от Корнуолис в Йорктаун", каза Тръмп, изброявайки моменти от Войната за независимост.

"Нашата армия изпълни простора, щурмува укрепленията, превзе летищата, тя направи всичко, което трябваше да направи и във Форт Макхенри под червеното зарево на ракетите, тя не позна друго освен победа”.

Вали Фордж е бил един от лагерите на Континенталната армия, водена от Джордж Вашингтон. Чарлз Корнуолис е британски аристократ и генерал, който е водел британските сили през Американската война за независиост и се е предал на съюзени американо-френски сили след битката при Йорктаун през 1781 г.

Братята Райт, които Тръмп спомена по-рано в речта си, са извършили първия в световната история полет със самолет през 1903 година в САЩ.

"Гардиън" отбелязва, че това не е била единствената историческа грешка в речта на Тръмп. Образовани слушатели написаха в социалните мрежи, че битката при Форт Макхенри е била през 1814 година във война, която САЩ обявяват на Великобритания през 1812 г., а не през Войната за независимост, която е няколко десетилетия по-рано.