Софийският апелативен съд отложи разглеждането на втора инстанция на делото срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) Филип Златанов за 16 октомври.

На 3 април Софийският градски съд призна Филип Златанов за виновен и го осъди на три години и половина затвор за престъпление по служба.

Скандалът със Златанов гръмна преди повече от година, когато на специално продуцирано за медиите събитие прокуратурата показа страници от тефтерчета на шефа на КПУКИ, в които той на ръка бе записал поръчки от И.Ф. по указание на Ц.Ц. и Б.Б. кои лица "да бъдат ударени" с проверки. Сред тях бяха президентът Росен Плевнелиев и бившата му съветничка по икономическите въпроси Димана Ранкова.

Управляващата коалиция в предишния парламент използва случая с "тефтерчето", за да обвини управлението на ГЕРБ в институционален натиск, като инициалите И.Ф. бяха разтълкувани като името на бившата шефка на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, а Б.Б. и Ц.Ц. като лидера на партията Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов.

По-късно се оказа, че на страниците се среща и името на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, както и инициалите му Д.П., но тази информация не бе оповестена от прокуратурата, а бе разкрита от медиите впоследствие. 

Днес съдът назначи графологична експертиза на личните тефтерчета с инициали на Златанов, която трябва да бъде готова до заседанието на 16 октомври.  

Магистратите обаче отхвърлиха искането на защитата на Златанов по делото за скандалното тефтерче да свидетелстват президентът Росен Плевнелиев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, бившият председател на НС Цецка Цачева и бившият депутат на ГЕРБ Искра Фидосова.

И след днешното заседание Филип Златанов не каза пред журналистите кой стои зад инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б.