Един от адвокатите на Карола Ракете, капитан на хуманитарния кораб "Сий уоч", съобщи днес, че клиентката му ще внесе жалба за клевета срещу италианския вътрешен министър Матео Салвини, предаде Франс прес.

"Вече подготвихме жалбата срещу министър Салвини", заяви Алесандро Гамберини пред италианско радио, уверявайки, че "не е било никак лесно да се опишат всички обиди, изречени в последните седмици от Салвини".

Салвини не закъсня с реакцията:

"Тя нарушава законите и напада италиански военни кораби, а после подава жалба срещу мен. Не се плаша от мафиоти, та какво остава за богата и разглезена германска комунистка", написа Салвини в социалните мрежи.

Ракете беше арестувана, след като си проправи път със сила и акостира на италианския остров Лампедуза, за да свали там 40 мигранти, спасени в морето и блокирани на кораба й повече от две седмици.

Във вторник италианска съдийка обяви ареста й за недействителен с аргумента, че тя е действала така, за да спаси човешки живот. Двете разследвания срещу Ракете - за оказване на съпротива и за подпомагане на незаконната имиграция - обаче продължават.