Франция се опитва да направи бонбоните по-малко бляскави и по-малко лъскави, и то против европейските желания, пише "Политико".

Париж се тревожи, че добавката за избелване, която е причината сладките неща да имат блясък - титаниев диоксид или E171, не е безопасна. Е 171 има много широка употреба - от пастите за зъби до сладоледите, дъвките, бонбоните. Но Европейският орган по безопасност на храните  (ЕОБХ) не смята за основателните тревогите на Париж.

Вместо да следва общата европейска линия, Франция слага собствени ограничения на Е171 от следващата година, които са много по-строги от тези, прилагани в останалата част от ЕС. Това е като предупреждение, че разминаванията в регулацията в отделните страни ще подкопае една от основите на ЕС - единния пазар, като направи невъзможно да се продават едни и същи продукти във всички страни членки.

Този месец се очаква ЕОБХ да публикува последния си доклад, свързан с безопасността на титанивия диоксид. Според коментар на говорителката на ЕК Анка Падурару пред "Политико", след като изводите от този документ станат известни, Комисията ще разгледа ситуацията и ще обмисли следващите стъпки, които ще предприеме, съвместно с държавите членки в съответствие с правото на ЕС.

Скептични към регулациите

Към момента в битката си срещу Е171 Франция остава самотна.

Дали не става дума за по-обща тенденция, при която Париж има склонност да приема по-строги ограничения от тези в ЕС - от гликофосфатите за борба с плевелите до бисфенол А. Франция е по-активна по темите за опазването на околната среда от останалите членки на ЕС. Има силно движение срещу ГМО-тата, като то през последните години премина в мощни усилия за ограничаване на химикалите - и това е сила, която президентът Еманюел Макрон трудно може да пренебрегне. Според изследване на "Евробарометър" за отношението към безопасността на химическите продукти от 2017 г. преобладаващата част от гражданите на страните членки на ЕС смятат, че като цяло тези продукти са безопасни. Но данните са доста различни във Франция - едва 26 на сто от французите са на това мнение, като този процент е най-ниският за ЕС.

Недоверието към регулациите и правителствата може да бъде проследено и в отношението към ваксините - това е най-скептичната към имунизациите европейска държава. То намира израз и в силните протести на т.нар. жълти жилетки.

Е 171  

Веществото е внимателно следено от години. ЕОБХ стигна през 2016 г. до изводите, че прием на нормално количество от добавката не крие рискове за здравето на хората. Оттам потвърдиха изводите си и през миналата година след анализ на допълнително количество данни.

Но през 2017 г. беше публикувано изследване на Френския национален институт по селскостопански изследвания, според което поемане на това вещество от плъховете е свързано с развиването на предракови състояния. В светлината на тези открития правителството в Париж поиска от Националната агенция по безопасност на храните ANSES  да даде оценка на становището на европейския орган.

От ANSES излязоха с мнение, че не може да бъде елиминирана възможността веществото да е вредно, тъй като в наличните данни има съществени празноти. От агенцията препоръчаха по-ограничена употреба на Е171.

На 17 април френското правителство прие закон, който забранява избелващия химикал, като забраната трябва да влезе в сила догодина.

Според говорител на ЕОБХ, цитиран от "Политико", оценката на френската агнеция по храните "не посочва научни изследвания и открития, които да преосмислят предишните две научно обоснавани становища на ЕОБХ за безопасността на Е171 като хранителна добавка".

Комисията предложи титаниевия диоксид да бъде категоризиран като карценогенен, макар и само в неговата форма на пудра.

Но това предизвика бурни реакции от страна на бизнеса. Така до този момент Брюксел не е успял да постигне мнозинството сред националните експерти химици, които трябва да одобрят идеята. Опитите да се намери компромис между Париж и Брюксел досега не се увенчават с успех. 

Среща на националните експерти от 18 държави през май излезе със становището, че "препоръката на ЕОБХ за безопасността на титаниевия диоксид като хранителна добавка може да служи като отправна точка". Тогава беше подчертана и важността да се спазват хармонизирани регулации за хранителните добавки на територията на ЕС.

Производителите вече обмислят как да отговорят на изискванията на френския пазар.

"Много хранителни продукти ще трябва да бъдат пригодени към френския пазар и неговите специфики и голяма част от цената за това вероятно ще се поеме от малките и средно големи предприятия", смята Брет Пинкер от Асоциацията на производителите с титаниев диоксид.

"Марс-Франция", производител и на бонбоните M&M, ще инвестира 44 млн. долара във френската си фабрика, която произвежда 150 млн. бонбони дневно за цяла Европа. Като ще се търси оптимална алтернатива, за да се премахне титаниевият диоксид от продуктите до края на годината.

"Потребителите може да открият малки разлики в цвета при нашите продукти без титаниев диоксид", казва говорител на компанията, като добавя, че бонбоните ще са същите на вкус.

 Веригата супермаркети "Карфур" също вече премахна продуктите с титаниев диоксид от рафтовете си.

Маджали Рингут от френската НПО "Действие за природата", една от организациите, силно агитиращи за забраната, е оптимистка, че линията на изключения по отношение на регулаторните мерки, която Франция следва, ще надделее. И дава за пример забраната за бисфенол А от 2015 г. Веществото е забранено в опаковки за храни, контейнери и прибори.

Комисията тогава отбелязва, че Франция е единствената страна не само в Европа, но и в света, която е приела подобна забрана. Като ЕК изказва съжаление, че така се подкопава целестта на единия пазар. От ЕК обаче не предпримат действия срещу Париж след тази забрана. Напротив, през миналата година Брюксел направи по-строги правилата си за веществото, като то беше забранено в бебешките бутилки.