Официално заличаване на Цветан Цветанов от зам.-председателския пост в партията, чиято оставка налага промени в ръководния орган - Изпълнителната комисия, решение за промени в устава и дискусия за предстоящия местен вот.

И реч на лидера Бойко Борисов. Това е част от програмата на заседанието на Националното събрание на ГЕРБ, което ще се проведе утре в София.

Вероятно на мястото на Цветанов няма да бъде избран трети заместник на Борисов. Според запознати това е и една от промените в устава, която ще бъде предложена - партията да остане с двама заместници. Към момента това са кметовете на София и на Бургас Йорданка Фандъкова и Димитър Николов. Те ще запазят местата си, гласи предварителната информация около форума.

Преди ден вицепремиерът и член на ръководството на ГЕРБ Томислав Дончев отрече версията, че той ще поеме функциите, изпълнявани от Цветанов от създаването на партия ГЕРБ до оставката му след т.нар. "Апартаментгейт".

Дончев няма намерение да поема и предизборния щаб, който се водеше от бившата дясна ръка на Борисов. Не е изключено тази функция да се поеме лично от лидера - министър-председател. На евровота през май премиерът бе начело на щаба, в който участваха и коалиционни партньори, каквито ГЕРБ за първи път официално имаше.

Очаква се повече правомощия да получи административният секретар на ГЕРБ и областен координатор на партията в София Цветомир Паунов.

Ще се наложи и промяна сред редовите членове на Изпълнителната комисия - по устав 7 на брой. Причината е заминаването на бившата шефка на кабинета на премиера и бивш министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова за посланик на България в Израел. 

Комисия по етика ще помага на Борисов и екипа му

С промени в устава се очаква да се появи и нова партийна структура, която да подпомага работата на Изпълнителната комисия - комисия по етика. Звеното ще отговаря и за вътрешнопартийната дисциплина, и за поведението на всеки член на партията, особено ако е на ръководна позиция.

ГЕРБ и сега има Контролна комисия, която следи за вътрешнопартийната работа, приема и становища по вътрешнопартийни казуси и решения при обжалвания при изключване на партиен член от редиците на ГЕРБ. Комисията по етика ще има право да прави проверки и да налага наказания на "провинили" се партийци, гласи още предварителната информация за Националното събрание. 

Вероятно тема ще е и намаляването на държавната субсидия, която по предложение на властта бе намалена от 11 на 1 лв. на получен глас на парламентарни избори. В момента членският внос за участие в ГЕРБ е 2 лв. на месец, но се очаква сумата да бъде повишена, твърдят ГЕРБ-ери.

Рокади ще има и по места - преди кметския вот. Още след изборите за евродепутати Бойко Борисов се закани да има чистки в структурите на ГЕРБ в области като Плевен и Добрич - заради недобрите резултати. И двата областни града в момента се управляват от кметове, избрани от Реформаторския блок преди 4 години.

Една от върможните промени в устава е още е "разделение" на партийната власт от публичната - тоест хора на изборни позиции вече да не заемат началнически места в местните структури. Дали ще има такова предложение обаче ще стане окончателно ясно по време на заседанието. 

Националното събрание на ГЕРБ ще има и закрити, непублични части.