Демократическото движение в Судан се отказа от плановете си да организира протестни маршове през следващата седмица, след като постигна споразумение с управляващия Военен съвет, съобщи Асошиейтед прес.

И двете страни се съгласиха в петък да формират съвместен военен и цивилен суверенен съвет, който ще управлява временно - за три години и три месеца. Новината доведе до масови празненства по улиците на столицата Хартум и други градове в Судан.

"Силите за обявяване на свободата и промяната" (FDFC), които представляха протестиращите по време на преговорите с Военния съвет, се отказаха да протестират на 13 юли - 40 дни след кървавата саморазправа с демонстранти пред седалището на военните (на 3 юни).

В новата програма ще бъдат включени срещи, "уъркшопове" и кампании навред из страната. FDFC обяви, че това е "началната фаза от комплексен план за действие", който цели да бъдат отстранени представители на режима на Омар ал Башир (след като президентът бе свален през април). 

Судански бутновнически групи критикуваха сделката, която бе постигната с помощта на Африканския съюз и Етиопия.

Известна част от Суданското освободително движение (SLM), водена от Мини Минауи, обяви в петък, че мирната сделка трябва да бъде одобрена и от бунтовническите групи, преди да стартира планираният преходен период.

Друга фракция от SLM, начело на която стои Абдел Уахид ал Нур, определи споразумението за "предателство на революцията".

SLM се раздели на враждуващи групи през 2004 г. Минауи се присъедини към политическата коалиция с протестиращите, докато ал Нур отказа да участва в демонстрациите.

FDFC обявиха в петък, че имат готовност да работят заедно с бунтовническите групи през първите шест месеца от преходния период. По-рано през тази седмица Военният съвет се споразумя с Минауи да се започнат мирни преговори.

Сделката за подялба на властта прекрати сблъсъците между представители на военните и протестното движение, в което са загинали повече от 100 цивилни, по данни на организаторите на демонстрациите.

През следващите седмици хиляди протестиращи излязоха на улиците като поне 11 души загинаха миналия уикенд.

Преговорите бяха подновени в сряда и след два дни бе постигнато споразумението за създаването на съвместния съвет. 

В него ще участват по петима представители на протестното движение и на военните. Единайстата позиция ще бъде заета от цивилен, посочен от двете страни. Военен ще председателства съвета през първите 21 месеца, след което ще бъде заменен от цивилен.

Това е сериозна отстъпка от протестиращите, които бяха твърдо против военен да стои начело на органа. Същевременно чрез сделката бе постигнат ключов успех за лидерите на демонстрациите - те ще избират членовете на технократски Кабинет, който ще бъде сфориран независимо от генералите.

Учредяването на Закондателен съвет ще бъде отложено за три месеца, през които суверенният съвет ще създава законите.

САЩ обявиха в събота, че приветстват прогреса на преговорите, "за които се надяваме, че ще доведат до установяването на цивилно временно правителство, което ще бъде до гомяма степен припознато от суданския народ"