Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп е неспособно и уникално по своята дисфункционалност, смята британският посланик във Вашингтон Ким Дарък, предаде Франс прес, цитирайки изтекли дипломатически документи, които бяха публикувани от в. "Мейл он сънди".
Дарък смята също, че президентството на Тръмп може да завърши катастрофално и унизително, показват докладите му, изпратени в Лондон.

"Ние не смятаме наистина, че тази администрация ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена или по-малко несръчна и дипломатически неспособна", се казва в едно от посланията на Дарък. Той определя американския президент като нестабилен и некомпетентен.

Британският посланик пише, че Тръмп и неговият екип са били впечатлени от посещението в Лондон миналия месец, но предупреждава, че Великобритания няма да може да запази за дълго този добър имидж, защото "Америка винаги е на първо място". Според Дарък статиите за хаос и вътрешни борби в Белия дом, които Тръмп определя като "фалшиви новини", са "в по-голямата си част достоверни".
65-годишният Ким Дарък е един от най-опитните дипломати във Вашингтон, където пристигна през януари 2016 г., преди победата на Тръмп. В документ от 22 юни той отправя критики към политиката на американския президент спрямо Иран, определяйки позициите му по този въпрос като непоследователни и хаотични.
Британското външно министерство не оспори истинността на дипломатическите документи.

"Британците имат право да очакват, че нашите посланици ще дават на министрите ни честни оценки за политиката в страната, където са разположени", заяви говорителка на министерството. "Техните възгледи не винаги съвпадат с тези на нашите министри или правителство", подчерта тя.

"Нашият екип във Вашингтон има стабилни отношения с Белия дом и няма съмнение, че те ще устоят на подобно дребнаво поведение", добави говорителката в отговор на въпрос за евентуални последици от изтичането на информация, пише БТА.