Великобритания ще инвестира 18 милиона паунда в 3-годишна програма за борба с дезинформацията и фалшивите новини в Източна Европа и за изграждане и засилване на независими медии в страни от Западните Балкани. Това съобщава правителствената информационна служба на Острова. Очаква се днес външният министър на страната Джереми Хънт да представи подробности за плана. 

Това се случва преди старта на Глобалната конференция за свободни медии, чийто домакин е Хънт и ще се проведе в Лондон на 10 и 11 юли. Делегации от 100 държави са поканени, участие ще вземат над 60 министри, над 1000 журналисти, преподаватели, общественици, специалисти по комуникация. 

"Едва 10% от населението на света има достъп до свободни медии, фалшивите новини и дезинформацията продължават да дестабилизират обществата", заявява Хънт, цитиран от пресцентъра на британското правителство - "Пакетът за финансова подкрепа ще подпомага журналисти, работещи в някои от най-потисканите общества. Моята цел на конференцията е да се работи за съгласие и за намиране на начин за защита на медийната свобода"

Данните, цинитари от Хънт, са от ново проучване на неправителствената организация "Freedom House", става ясно още от съобщението. 

Преди ден и американската агенция за международна помощ USAIDS съобщи, че стартира нова програма за битка с фалшивите новини. По-специално - с дезинформацията, идващата от Кремъл. Фокусът отново пада върху Източна Европа и страните от бившия соцлагер. 

По време на глобалната конференция в Лондон ще се обърне специално внимание на законите срещу медийната свобода в различни държави, където журналисти биват преследвани заради работата си. 

Финансирането от 18 млн. паудна е част от 5-годишната програма на стойност 100 млн. паудна за битка с дезинформацията и фалшивите новини в Източна Европа и Централна Азия, припомнят от британското правителство.