"На Балканите за пореден път показваме колко много емоция има в политиката. Ние сме "за" добросъседски отношения, но не търпим подобни емоции". 

Така вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева отговори пред бТВ на думите на сръбския си колега Ивица Дачич, който преди ден "нападна" премиера Бойко Борисов. Дачич е заявил пред държавната сръбска телевизия, цитиран от БГНЕС, следното:

„Бойко, да ти кажа едно нещо - позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Жозеп Борел (испанският външен министър, номиниран за Върховен представител на ЕС по въпросите на външната политика - б.р.). Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден”.

Повод за реакцията му е отговор на журналистически въпрос от страна на българския премиер по време на срещата на т.нар. Берлински процес в Познан. Бойко бе попитан как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, след като Испания не признава Косово. Отговорът е: 

„По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.“

България е една от 23-те държави в ЕС, които признават независимостта на Косово. 

В резултат на острите думи на Ивица Дачич, българското Външно министерство привика сръбския посланик у нас за обяснение. Срещата трябва да се проведе утре във МВнР.

Според Екатерина Захариева сръбският ѝ колега Дачич не е гледал изявлението на Бойко Борисов, някой му го е преразказал, а един външен министър не би трябвало да си позволява това. Тя припомни, че ЕС не признава държави, това правят отделните страни. По думите й изявлението на Борисов е точно в този дух и е и политически, и юридически абсолютно коректно. Това ще бъде разяснено и пред посланика на Сърбия в София. 

"Не виждам нищо, което да запали тази емоция от страна на Ивица Дачич. Ще препоръчаме на представителите от сръбска страна да се види какво точно е казал премиерът в отговор на журналистически въпрос. На второ място – ще припомним и подкрепата на България за страните от Западните Балкани и в частност за Сърбия за присъединяване към ЕС.", обясни още вицепремиерката по случая. 

Пред сръбския посланик ще бъде поставен въпросът как изявления като това на външния министър Дачич по адрес на Бойко Борисов се отразява на отношенията между България и Сърбия. По думите на Екатерина Захариева изявлението е било за вътрешнополитическа употреба, но е неприемливо за България.

Борисов: Разбирам ги сърбите за Косово

„Разбирам колко ги боли сърбите за Косово. Трудно им е”.

Така премиерът Бойко Борисов коментира дипломатическото напрежение с Белград днес. Повод за него стана статутът на Косово.

„Така или иначе, ако не се разберат с Косово, няма перспектива за целия регион. Там трябва да се вземе окончателно решение”, заяви Борисов.