Докато София и Белград си разменят "привиквания" на посланици и нелюбезни думи заради изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич към премиера Бойко Борисов, министър-председателят на Косово благодари на българския си колега. Напрежението между България и Сърбия е именно заради младата държава - призната от София и оке 22 европейски страни, но не и от Сърбия. 

"Особено съм благодарен на българския премиер Бойко Борисов за принципната позиция по отношение на Косово и правото ни да бъдем част от европейското семейство", заявява Рамуш Харадией в официалната си страница във фейсбук насред разгара на дипломатическото напрежение. 

По думите му Косово е важна част от Берлинския процес (за евроинтеграция на страните от Западните Балкани - б.р.), а "взаимното признаване със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашата перспектива".

"Силно подкрепям визията на премиера Борисов за всеобхватна Европа, която излиза извън съзнанието на миналия век, умовете, които са създали трагедии. Без участието на всички държави от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, ЕС няма да бъде завършен. Благодаря Бойко!", завършва посланието на Харадиней. 

Мнението на косовския премиер бе цитирано от информационната агенция МИА. 

Историята на дипломатическото напрежение между София и Белград можете да видите както следва: