Американски федерален съд осъди професор от топ университет за кражбата и предаването на технология за насочване на ракети на Китай, съобщи Engadget.

И Чи Ши, американец от китайски произход, електроинженер и пенсиониран преподавател от Университета в Калифорния, Лос Анджелис (по-известен като UCLA) e бил признат за виновен миналия месец в Града на ангелите.

Той и друг китаец се представили за клиенти пред американска компания, за да получат достъп до дизайн на чипове, които после пратили на технологичната компания Ченгду ГаСтоун, включена в списъка със забранени компании за търговия в САЩ. 

Ши има още 17 обвинения - за нелегален износ, измами, лъжесвидетелстване и др. Правосъдното министерство на САЩ отбелязва, че го заплашват общо 219 години затвор. Това едва ли ще се случи, но показва намерението на американското правосъдие да обезкуражи бъдещи подобни престъпления.

Китайските англоезични медии твърдят, че обвиненията срещу Ши са изфабрикувани с цел да се подхрани търговската война между двете страни.

Това не е първият случай на шпионаж и кражба на технологии от САЩ от страна на Китай.