Сръбският президент Александър Вучич е уверен, че след "искрите", които се появиха между Сърбия и България, отличните отношения ще бъдат възстановени бързо и той лично ще се погрижи за това. Вучич бе цитиран от информационната агенция "Танюг". 

По думите му става дума за "преходно недоразумение".

По-рано пред деня изглеждаше, че дипломатическото напрежение между София и Белград заради реакции за Косово се задълбочава, след като външният министър Ивица Дачич обяви, че ще привика посланика на България в Сърбия в отговор на същата мярка, наложена ден по-рано от наша страна. 

Накратко предисторията е следната: Преди дни в Познан Бойко Борисов каза, че бъдещият върховен представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, чиято страна - Испания -  не признава Косово, трябва да защитава не националния си интерес, а интереса на целия съюз.

Ивица Дачич реагира, че позицията на ЕС не била, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява. В отговор МВнР обяви, че вика за разговор посланикът на Сърбия в Косово. Днес Белград "върна жеста". 

 

По-рано днес премиерът Борисов също коментира темата: "Ние за нашите братя сърби все още ще помагаме, неслучайно догодина октомври ще ни е готова магистралата с Белград. Не си дадох да подскочиме силно или да реагираме силно, защото разбирам сърбите колко ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, трудно им е. Но, колкото и да е болезнено, там трябва да се вземе окончателно решение. Неслучайно френският и немският президент и канцлер правиха тези срещи. Това е като камъчето в обувката – не го ли извадим, не мине ли, в региона колкото и да си говорим за инфракструктура дигитална свързаност – няма как".

Александър Вучич припомни, че България е признала независимостта на Косово и в това е разликата между двете страни, а за всичко останало смята, че отношенията са добрии ще продължат да се изграждат.

"Смятам това за малко, преходно недоразумение", подчерта Вучич.

Президентът на Сърбия заяви, че следващата седмица ще разговаря с българския президент Румен Радев и с премира Борисов. Той припомни, че в Сърбия живее българско малцинство, което трябва да се чувства там у дома си и "не бива да страда заради такива разногласия".

"Лично ще се постарая в най-скоро време, ако българският президент и премиер приемат това, да върнем отношенията си на нивото на отличните връзки", каза Вучич.