Дясната партия "Нова демокрация" с лидер Кириакос Мицотакис убедително води на предсрочните парламентарни избори в Гърция. Това сочат първите оповестени резултати от екзит пол, цитирани от гръцки и световни медии. Прогнозата към момента е, че консервативната формация получавамежду 38 и 42% от вота. Следва управляващата в момента лява партия "Сириза" на премиера Алексис Ципрас с между 30.5 и 26.5 на сто.

Ако данните се потвърдят при реалното преброяване на гласовете, резултатът би дал възможност на Мицотакис и "Нова демокрация" сами да формират новото гръцко правителство. 

Високопоставен представител на управляващата партия призна загуба и заяви: 

"Има ясна победа на "Нова демокрация. Ще изчакаме, за да видим как ще я използва"

Първи официални резултати се очакват след 21 ч. българско време. Данните от екзит пол поставят формираното през март миналата година Движение за промяна (KINAL), включващо партии като лявата ПАСОК, някога основен опонент на "Нова демокрация", на трето мясно. Формацията получава между 19 и 22 на сто от гласовете. Следват комунистите (ККЕ) с 16-19 на сто.

За Мицотакис и десницата и 38% биха били достатъчни, тъй като биха донесли поне 155-има народни представители заради бонуса от 50 места, които получава първата партия на изборите според гръцката система, за да се улесни съставянето на кабинет. 

Победата на "Нова демокрация" е очаквана - социологията преди вота даваше между 7 и 13 пункта преднина пред "Сириза" на Ципрас. Когато гласува днес сунтирна действащият министър-председател заяви, че битката е "жизненоважна":

"Борим се с оптимизъм и реителност... така, че жертвите и тежката работа на хората не отидат напразно."

"Ройтерс" разказва, че при пристигането на Мицотакис в секцията, където гласува, той е приветстван от множество, което скандира: "Това е премиерът!" По думите му с днешното гласуване "гърците взимат съдбата си в свои ръце."

Ципрас свика изборите в края на май сред съкрушителното поражение на лявата коалиция "Сириза" (дошла на власт с впоследствие смекчена радикална популистка платформа) на европейските избори. Вотът бе загубен от "Нова демокрация". Заради спора за името със Северна Македония Ципрас бе останал без коалиционните си партньори от националистическата партия "Независими гърци" (АНЕЛ).

Никоя партия не се е добрижавала до 40% на парламентарни избори в Гърция от 2009 г. насам.

Друга лява партия - тази на бившия финансов министър (от първия кабинет на Ципрас) Янис Варуфакис, според екзит пола се движи около 3 и 5% подкрепа на вота днес. Крайнодясната "Златна зора" е на ръба за влизане в парламента с между 2,9 и 4,8% подкрепа (при бариера от 3 на сто - б.р.)