Жители на столичния квартал Горубляне не са съгласни с начина, по който се отчуждава тяхната собственост. Недоволните граждани ще блокират за повече от час изхода на София през „Цариградско шосе”, съобщава бТВ.

Те са категорични, че искат справедливи обезщетения. Потърпевши разказаха, че част от плащането за отчужден имот не се осъществява. За това и завеждат дело. Те допълниха, че съдът се е произнесъл в тяхна полза, но сумата така и не се превежда.

А по силата на закона, ако до определен срок парите не бъдат дадени, процедурата по отчуждаване се обезсилва.

От Столична община обясниха, че за дадени имоти няма издаден акт за общинска собственост, а планът за строеж е отпаднал. В процес на продължаване на строителни работи, то тогава ще се възстанови и утвърждаването по участъка.

Други граждани споделиха за случаи на ниска оценка на съответен терен, докато съседните до него земи получават висока стойност. Отговорът на общината е, че след изтичане на едномесечния срок от публикуването на обявлението, засегнатите лица, които не са съгласни с паричното обезщетение, могат да обжалват пред административния съд

По думите на протестиращите процедурите по отчуждаване са опит за национализация на частната собственост. Те обясниха, че съгласно последните промени в закона, при закрити врати на съда, инвеститора има право да влезе в собствеността със съдебно решение, без да бъде платено на собственика на имота.