Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.

Това съобщава правният сайт news.lex.bg, като припомня, че казусът се точи в Градския съд вече от 3 години. Тъй като няма изгледи скоро да приключи, съдия Албена Ботева днес е преценила, че е наложително да приложи привременни мерки.

Днес тя задължи общината да започне машинно миене на основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно.

До две седмици общината трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града. Отделно от това общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото.

Определението на съда за наложените мерки може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

До налагането им се стига, след като днес стана ясно, че от Българската академия на науките нямат експерти, които да извършат назначената комплексна експертиза, която да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух. Тя беше допусната на миналото заседание през май, като ищците поискаха да бъдат включени специалисти по опазване на чистия въздух, физик, метеоролог и експерт по екологичен мениджмънт.

Колективният иск срещу общината цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на кметството в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва тази година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

Следващото заседание е насрочено за 11 ноември.