Така наречената етична комисия в ГЕРБ, създадена преди ден от партийния конгрес по предложение на Бойко Борисов, още не е сформирана, но вече получава сигнали. Това се разбра от думите на председателката на парламента Цвета Караянчева пред Нова тв - от вчера тя е член и на Изпълнителната комисия на партията. 

Етичната комисия ще се занимава със сигнали срещу партийни членове, ще следи за техните действия и поведение и дали не се уронва някак престижът на ГЕРБ. Съставът й трябва да бъде ясен в сряда - тогава Изпълнителната комисия ще обсъжда темата. Първите "мишени" на органа обаче вече са ясни - сигнали има срещу партийци и практики в Банско и Сандански, призна Караянчева. 

Кмет на Банксо е бившият депутат от ГЕРБ Георги Икономов. Начело на местната администрация в Сандански е Кирил Котев. Името на последния беше замесено около скандала с бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, който преди това не успя да стане министър на транспорта - заради медийни публикации срещу него. В последствие Манолев подаде оставка в разгара на сагата "къщи за гости" - след разкрития за участието му в изграждането на такава къща в европейски пари. Съмнението е, че въпросният имот е за частно ползване, тече разследване. 

По думите на Караянчева при проверката на всеки сигнал в етичната комисия ще участва и член на висшето партийно ръководство - Изпълнителната комисия. Според председателката на парламента трябвало да се внимава, защото "понякога сигналите не са верни и може на личностна основа някой да наклевети някого".

На въпрос дали етичната комисия ще проверява появилите се версии, че вече редовият член на ГЕРБ Цветан Цветанов бил свързан с компанията "Еврохолд", която купи активите на ЧЕЗ в България, Караянчева отвърна: "Етичната комисия се проверява всеки сигнал, който постъпи". И припомни, че тя самата е на ръководен пост в партията едва от 1 ден - в сряда Изпълнителната комисия ще се събере и ще изработи план за работа.