"Предвид изобилстващите негативни изрази като: "кримидосие", "ГМО политически проект", "задкулисен кръг", "драгалевския лаборант", "олигархът“, "марионетката на Костов", "сламеният партиен лидер", "провален правосъден министър", "кохорта протестъри", "заговорниците", "действат в комбина пробвайки да овладеят съдебната система", "тарторите си олигарси", "пуч в Темида", "еврочиновника на олигархична хранилка", "метеж", "номенклатурно отроче" се налага изводът, че процесните статии с целия си смисъл и контекст представят ищцата като активен член на организирана група от хора, занимаващи се с незаконосъобразни до престъпни, неморални и обществено неприемливи дейности".

Това пише в мотивите на Софийския градски съд, който присъжда на Елисавета Панова - съпругата на Лозан Панов, обезщетение от 30 000 лв. за непозволено увреждане. Тя е обект на непрестанна кафява канонада от напълно независимите иначе медии, а напоследък е намесена и в т. нар. Апартаментгейт, нищо че жилището, за което става въпрос, е закупила години преди да се омъжи за Панов.

Делото й беше срещу вестниците - официално признати за собственост на депутата и издател Делян Пеевски "Телеграф" и "Монитор" за увреждане на доброто име и честта й с публикуването на анонимната статия със заглавие "Черният лебед" на Лозан с кримидосие" през април 2017 година.

"Аз тръгнах да си търся хулиганското досие! Вие бихте ли завели делото, ако знаехте, че има проблем", коментира тя днес риторично пред Клуб Z.

Панова сподели с какви перипетии е трябвало първо от I РПУ на СДВР, а после и от Прокуратурата (по думите й - "от служителите на г-н Цацаров"), да "доказва, че няма сестра". Обвинения, които би трябвало ответникът да си докаже... (делото й е по Закона за задълженията и договорите, където в чл. 45 изрично пише: "във всички случаи на непозволено увреждане вината се предполага до доказване на противното"., б.р.) 

Затова накрая помолила "служителите на г-н Цацаров" да се подпишат на документ изрично, че няма кримидосие. И така получила някакво постановление за прекратяване на производство - но срещу неизвестен извършител.

След като на първа инстанция Софийският районен съд през миналата година не уважи иска на Панова, това докара "онези" медии до тържествено ликуване.

Сега като втора инстанция крайно недолюбваният от "здравите сили" СГС се произнася диаметрално противоположно.

"Следователно твърденията за "криминална регистрация" и "кримидосие" във връзка с ищцата представляват клевета по смисъла на чл.147 от Наказателния кодекс - съзнателното разгласяване на неистински позорни обстоятелства за дадено лице или приписване на престъпление", се казва в решението на Софийския градски съд. Магистратите напомнят, че в публикациите на двата вестника е употребен и изразът: "Тя се разминала без присъда за престъплението си". Това води до намек за незаконно избягване на справедливо наказание.

В публикациите има и твърдения за участие на ищцата в организирана престъпна група за "дестабилизиране на държавата, създадена от Иван Костов". Елисавета Панова е представена и в негативна роля във връзка със смъртта на първия и съпруг.

Интересна тема е дали делото подлежи на трета инстанция - ВКС. Предстои да видим. 

Ако присъдата остане такава, Панова ще получи 30 000 лв. от "Телеграф" и "Монитор" (2 по 15 000), плюс 2600 лева разноски по делото. Показателно е, че това е пълният размер на иска й - и съдът го уважава.