За пръв път учени уловиха космически радиовълни и ги проследиха до източника им - галактика на 3,6 милиарда светлинни години от Земята, съобщи СиЕнЕн.

Става дума за кратки (милисекунди) изблици на радио сигнали, които често се срещат в космоса и са улавяни многократно. Обикновено обаче те са повтарящи се, и те логично се улавят по-лесно, а в случая е налице единичен сигнал.

Да се проследи откъде идва даден сигнал обаче е изключително трудно.

Сигналът с кодовото название FRB 180924 е открит от радиотелескота ASKAP в Западна Австралия преди две години. Три от най-големите телескопи в света пък са успели да го заснемат.

Първите радиосигнали от този тип са засечени през 2007 г. От тогава насам са записани над 80, включително няколко от едно и също място.

Екипът на австралийската научна агенция е успял да "замрази" данните от радиотелескопа, и така да създаде карта до източника. 

Той също е особен случай - досега радиосигнали са засичани от малки, тепърва оформящи се галактики, докато в този случай говорим за пълноразмерна, близка до нашия Млечен път.

Дали тези радиосигнали са с изкуствен произход, тоест дело на извънземна цивилизация? Отговор на този въпрос няма, но на този етап учените не могат да отрекат тази възможност. Вероятно е обаче сигналите да са генерирани и от небесни тела или космически лъчения. 

А и ако този сигнал наистина идва от цивилизация в галактика на 3,6 милиарда светлинни години от нас, то тя е разработила радиото преди 3,6 милиарда години и сега или е невъобразимо по-напреднала от нас технологично, или не съществува.