Министърката на туризма Николина Ангелкова отхвърли тази вечер критиките за необосновано високи цени по българските черноморски плажове и провален летен сезон. Тя добави, че е готова винаги да подаде оставка, стига премиерът Бойко Борисов да й я поиска.

"Цялата тази негативна кампания наистина удря много по имиджа на туризма и много ме е яд", каза тя в интервю пред Би Ти Ви.

Министърката припомни, че по правилата 50% от отдадените на концесия плажове трябва да бъдат свободна зона без заплащане и 50% - платена зона.

Изборът на концесионери и сключването на договорите по думите й става въз основа на формула, която се състои от три фактора със следната относителна тежест - 40% цена, 40% концесионна такса и 20% инвестиции от страна на концесионера. 

Според Ангелкова сега средната цена на чадър/шезлонг по Черноморието е  4-6 лева, като в Слънчев бряг е 9 лева, но на Северния плаж в Бургас е 1,20 лева, на къмпинг "Нестинарка" 36 стотинки, а в "Поморие-изток" - 3,20 лева.

"Ако някой смята, че му е нарушено правото, да подаде сигнал", каза министърката. "Имаме мобилни екипи, отзоваваме се моментално на всеки сигнал."

 Тя подчерта, че концесионерите са длъжни с табели да означават т.нар. ВИП зони, които са с най-високи цени, предполагат екстри и не могат да заемат повече от 2-3% от съотвентия плаж на концесия.

Ангелкова каза, че в момента средната заетост на хотелите по Черноморието е 36%.

Тя отбеляза силната конкуренция на съседна Гърция, за която от България пътуват стотици хиляди коли.

В същото време тя отбеляза, че сравнението с Гърция, която има много по-дълга брегова ивица от българската, не е коректно.

"Няма как да сравняваме ябълки с круши", каза министърката.

Ангелкова посочи, че има гръцки луксозни плажове, като например на о. Миконос, където цените на шезлонг са от 50 евро нагоре.

Тя добави, че откакто има Министерство на туризма, отрасълът е отбелязал 31% ръст на чуждестранните туристи и 36% ръст на приходите.