Федералната прокуратура в САЩ обвини в трафик с цел сексуална експлоатация и заговор богатия финансист Джефри Епстайн, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
Според публикуваните днес съдебни документи Епстайн е обвинен в създаване и поддържане на мрежа с цел сексуална експлоатация и посегателство над десетки непълнолетни момичета.
Някои от предполагаемите жертви по онова време са били на по 14 години.
В събота Епстайн беше задържан.
Според властите той е плащал в началото на миналото десетилетие на непълнолетни момичета за масажи и после ги е задявал в домовете си във Флорида и Ню Йорк.
Адвокатът му засега не е отговорил на запитванията за коментар.
Епстайн е богат мениджър на хедж фондове, който някога е бил приятел с бившия президент на САЩ Бил Клинтън, настоящия Доналд Тръмп и британския принц Андрю, отбелязва Асошиейтед прес.
Той бе задържан след преразглеждане на по-рано пазено в тайна споразумение, което финансистът сключил с прокуратурата. През 2008 г. той се призна за виновен пред съд във Флорида по обвинения, че е подтиквал и доставял с цел проституция лица на възраст под 18 години. Споразумението сложи край на разследване, което можеше да доведе до доживотен затвор за Епстайн.
Вместо това финансистът беше осъден на 13 месеца затвор и трябваше да плати обезщетения на десетки от някогашните си жертви. Той освен това беше включен в регистър на извършителите на сексуални посегателства. 
Докато излежаваше 13-месечната си присъда, Епстайн имаше право да ходи на работа в офиса си през деня, отбелязва Ройтерс.