Американският държавен секретар Майк Помпео днес създаде комисия, която да направи преглед на ролята на правата на човека във външната политика на САЩ, предаде Ройтерс. Ходът предизвика опасенията на някои конгресмени и активисти, че е стъпка към ограничаване на правото на аборт и правата на гейовете
Помпео назначи професора от Харвардската школа по право Мери Ан Глендън, бивш американски посланик към Ватикана, за ръководител на 10-членната Комисия за неотчуждаемите права. Тя ще бъде съставена от експерти в областта на правата на човека и активисти от целия политически спектър, съобщи държавният секретар.
Помпео, който не пожела да отговаря на въпроси на журналисти, заяви, че международните институции, създадени за защита на правата на човека, са се отклонили от мисията си.

"С разпространението на исканията за човешки права някои искания влязоха в сблъсък помежду си, провокирайки въпроси и борби за това, кои права следва да се уважават", каза той. Държавите и международните институции са изправени пред неясноти относно съответните отговорности, засягащи правата на човека.

"Настъпи времето за задълбочен преглед на ролята на правата на човека в американската външна политика", добави Помпео.
Правозащитни групи критикуват правителството на Тръмп за това, че не е направило човешките права приоритет на външната си политика.
Според критиците това отправя послание, че правителството си затваря очите за нарушенията на правата на човека в страни съюзници като Саудитска Арабия, Бразилия и Египет, пише БТА.