Експертът, съобщил за нередности при съхраняване на опасни вещества във фалиралия завод "Химко" и съкратен след това от РИОСВ-Враца, бе върнат на работа. При това - лично от премиера Бойко Борисов, съобщава бТВ. 

С това странната история, тръгнала от едно предупреждение на Георги Караиванов, може и да не приключи. Странна, защото а) предупреждава за екоопасност и среща съпротива; б) вместо повишение получава уволнение; в) в нея е намесен и депутат от управляващата партия и г) бива възстановен на работа лично от министър-председателя.

Сагата с лошо съхранявания серовъглерод е пореден скандал с фалиралия още през 2002 г. завод. Едва през 2010 г. той бе обявен официално в несъстоятелност, а през 2016 г. започна процедура по приватизацията му. Първият опит да бъде продаден бе неуспешен, а при втория американски инвеститор обяви, че му е поискан 500 000 евро подкуп. След скандала, който потъна въпреки поисканата от премиера проверка от ДАНС, следващият купувач се оказа депутатът от ДПС Делян Пеевски, който закупи предприятието за 11,7 млн. лв. Бурни реакции и коментари в медиите обаче обидиха медийния магнат и скоро след това той се отказа от продажбата и заводът пак излезе на публичен търг.

Заводът, въпреки несъстоятелността си, има на съхранение 110 тона замърсен и неизползваем серовъглерод, в резервоари, потопени във водни басейни. Отговорност за съхранението им има фирма на друг български депутат - "Камибо" ООД на Станислав Попов от ГЕРБ. бТВ разкри, че фирмата не е правила от години профилактика на резервоарите, а има индикации, че някои от тях са спукани. 

За да се направи проверка обаче е нужно ваденето им от водните басейни, а това е изключително опасно, защото ще доведе до контакт с кислород - запалителна комбинация.

"Има реална опасност за града. При едно земетресение може да се спука резервоара и серовъглерода да отиде в подпочвените води, да стане екокатастрофа. Ако се запали, ще има обгазяване. А хората, които са наблизо - като пазач, те ще загинат", предупреждава през май Георги Караиванов, инспектор от РИОСВ-Враца.

И разяснява още, че той и колегите му са изработили предписания за обезопасяване на мястото, но те не са спазени от фирмата.

Пред бТВ депутатът от ГЕРБ, разбира се, обещава серовъглеродът да бъде извозен възможно най-бързо - до средата на юли. И противно на експертите той твърди, че всички предписания са спазени. От РИОСВ-Враца потвърждават, че някои са, но "повърхностно". 

Вчера, 8 юли, експертът от РИОСВ-Враца Георги Караиванов бива повикан от директора на инспектората Христо Христов и съкратен. Причината - нямало работа, не били правени достатъчно проверки. Според него обаче обемът на работа не се е променил за последните 4 години и истинската причина са разкритията за серовъглерода. От бТВ съобщават за съкращението и днес Караиванов бе възстановен на работа - лично от премиера.

"Обади ми се по телефона и ми каза, че ще бъда възстановен на работа още на следващия ден - нареди на министър Нено Димов. Малко след това ми се обадиха от МОСВ и поискаха среща с мен - бях възстановен на работа, на същата длъжност и стаж", обясни той днес пред бТВ.

Борисов освен това го поздравил за действията му, гражданската му позиция и борбата му с институцията РИОСВ-Враца.

Все още не е ясно дали някой е оказал натиск върху директора на РИОСВ, нито дали серовъглеродът ще бъде извозен от Враца. Нито дали бъдещата етична комисия на ГЕРБ ще се занимае с казуса.