След като актьор превзе украинската политическа сцена, скоро централното ѝ място може да бъде заето от музикант. Това е 44-годишният фронтмен на рок групата "Океан Ельзи" - Святослав Вакарчук.

"Колко от нас искат истинска промяна...на колко от нас им е писнало от старата политика?", се провикна той по време на концерт пред хилядите си почитатели, които му отвърнаха одобрително.

Вакарчук обяви, че планира да участва на парламентарните избори на 21 юли и добави, че в програмата му са включени предложения като ограничаване на олигарсите, реформиране на съдебната система и подпомагане на иноваторите. И след това концетът започна.

Музикантът се надява да се възползва от нарастващото антиелитарно настроение в Украйна. Той следва пътя на друг представител на местния шоубизнес - актьорът Володимир Зеленски, който с убедителна преднина стана президент на страната през април.

Партията на Вакарчук се нарича "Глас" (Голось). Тя бе създадена през май и нейни представители вече обикалят страната, след като Зеленски свика предсрочни избори като стъпи на власт, за да увеличи числеността на своите съпартийци в парламента.

Прогнозите са, че неговата партия "Слуга на народа" (както се нарича и сериалът, в който Зеленски играе ролята на президент) ще спечели категорично. Скорошно проучване предрича, че "Глас" ще завърши трета, което отваря възможността за потенциална колалиция между двамата популисти, ако Зеленски не си осигури мнозинство в бъдещия парламент.

И двете страни твърдят, че е твърде рано да се обсъжда политическо обвързване, но приликите са налице. Особено между лидерите им, които говорят простодушно и се ползват с широка подкрепа в социалните мрежи. Зеленски публикува клипчета от тренировките си във фитнес в Инстаграм, Вакарчук споделя видеа как практикува йога.

Антибиотиците на Международния валутен фонд

Двамата отказват да се причислят към традиционното "ляво" или "дясно" и им липсва политически опит. Те също искат да се придържат към програмата на Международния валутен фонд (МВФ) "помощ срещу реформи", което вдъхва надежда на инвеститорите. 

"За мен МВФ е като антибиотик. Не го харесваш и искаш да го спреш възможно най-скоро, но ако имаш бактериална инфекция, трябва да го взимаш, тъй като положението ще се влоши", отбеляза Вакарчук пред Ройтерс.

Двамата също многократно са подчертавали, че искат да насочат Украйна към Запада.

Вакарчук загатна за политическите си амбиции като организира редица концерти на Площада на независимостта в Киев по време на протестите между 2013-2014 г. срещу проруския президент на Украйна Виктор Янукович. Част от припева на една от най-прочутите му балади "Никога няма да се дадем без бой" се превърна в един от рефрените на демонстрантите.

Според него обещанията на подкрепените от Запада политици, които дойдоха на власт след протестите, не са спазени. Ако икономиката на Украйна започне да расте, заяви той пред Ройтерс, това ще убеди населението на Донбас и Крим, че е по-добре да останат част от страната.

"Те виждат корупцията, виждат липсата на справедливост", допълни Вакарчук. 

По-рано през деня певецът говори пред малка група симпатизанти до статуята на украинския поет Тарас Шевченко от XIX в.

"Много харесвам начина, по който говори и промените...които иска да извърши", обясни Роман Каверзин, който бе част от публиката. "Най-важното е, че той е популярна личност в Украйна. Хората се вслушват в него", допълни той.