Европейската агенция за безопасност на полетите препоръча да се инспектират крилата на най-старите 25 самолета Еърбъс Ей 380 (Airbus A380) заради риск да има пукнатини, без обаче да иска заземяването им. Това се посочва в оценката на агенцията, цитирана от Франс прес.

В това "предложение на директива за летателна годност" агенцията отбелязва, че има сигнали за наличие на пукнатини в крилата на самолети Еърбъс Ей 380. Органът за безопасност на полетите не препоръчва самолетите да бъдат спрени, а само посочва, че ако този проблем не бъде "открит и коригиран", то вероятно ще се "отслаби структурната цялост на крилата".

Френският всекидневник "Ле-з-еко", който днес писа за тази оценка от 5 юли, уточни, че агенция, чиято централа се намира в Германия, е препоръчала проверка с ултразвук на 25 от 234 самолета Еърбъс Ей 380, които са в движение. Това са тези летателни апарати произведени преди повече от 15 години.

В комюникето се посочва, че тази директива се възприема като предварителна мярка за 25 от най-старите самолети. Европейската агенция за безопасност на полетите допълва, че на основата на констатациите от инспекцията, биха могли да последват още директиви, засягащи другите самолети в експлоатация.

Самолетостроителят реагира на новината, като обясни, че директивите за летателна годност са стандарт в авиацията и показват доброто функциониране на процеса на регламентация. "Авиацията е един от най-регламентираните сектори и безопасността е абсолютен приоритет в него", заяви самолетостроителят в имейл до Франс прес, съобщава БТА.