Андрю Бийти и Макс Бленкин, Франс прес

Изправени пред станалия по-непредсказуем американски съюзник и пред един по-агресивен Китай, австралийски военни стратези се питат дали Австралия не трябва да си зададе въпроса за сдобиването с ядрена възпираща сила.

От дълго време австралийските въоръжени сили нямаха много грижи. Вековният им съюз със Съединените щати бе синоним на здрави като бетон гаранции в областта на сигурността. Благодарение на износа си на първични суровини за Китай Австралия прекара 28 години без рецесия.

Малката степен на съобразяване на Доналд Тръмп със съюзите и амбицията на Си Цзинпин за надмощие в Тихоокеанския регион разклащат тези два стълба на австралийската сигурност.

"Австралия далеч не е лишена от стратегическо значение и днес явно се намира на първа линия", твърди Малкълм Дейвис, анализатор от Австралийския институт за стратегическа политика и бивш съветник в Министерството на отбраната.

Той от дълго време призовава за преосмисляне на австралийската отбрана.

Към настоящия момент Канбера действа внимателно и се опитва да съхрани съюза си със Съединените щати, като в същото време продължава търговията си с Китай. Според Хю Уайт обаче, който е водещ военен анализатор на Канбера и който е бил съветник на премиери, е дошло време да се вземат решения.

В книга, озаглавена "Как да защитаваш Австралия", той разглежда сложните въпроси на стратегическата автономност и задава един директен въпрос:

"Ами ядрени оръжия?"

Този преподавател по стратегически изследвания в Австралийския национален университет не е нито поддръжник, нито противник на атомните оръжия, но казва, че оттук насетне въпросът е неизбежен.

В подкрепа на тезата си той отбелязва "големите стратегически промени в Азия", които правят така, че "вече не е ясно дали ядрените оръжия ще продължат да бъдат лишени от смисъл" за политиката на отбрана.

"Стратегическата цена да се откажеш от ядрените оръжия в новата Азия може да е много по-голяма от тази до сегашния момент", казва Уайт.

Дори и ограниченото сдобиване с ядрени оръжия ще струва изключително скъпо в икономически, дипломатически и социален аспект. Австралия ще трябва да се изтегли от договора за неразпространение на ядрените оръжия и ще причини раздразнение у съседите си. 

Страната обаче може да има трудности да се защитава сама с малкия си брой жители и традиционните си оръжия. 

Според професор Уайт без солидни гаранции от Вашингтон самата заплаха за ядрена атака от Китай "би ни принудила да капитулираме в една конвенционална война". Уайт е на мнение, че австралийските стратези от десетилетия тайно изучават възможността за сдобиване с ядрена възпираща сила и работят върху графика за това.

До този момент Канбера винаги е била на мнение, че рисковете при сдобиване с ядрено оръжие са прекалено големи и че така или иначе Вашингтон ще пази Австралия. При Доналд Тръмп обаче има риск тази стратегия да бъде унищожена с една-единствена публикация в туитър. Заплахите също се промениха.

От историческите документи става ясно, че военните анализатори не са мислели, че Австралия може да бъде мишена при ядрена война между САЩ и Съветския съюз. Конфронтацията с Китай обаче изглежда по-вероятна. Два региона в австралийската сфера на влияние станаха горещи точки - Южнокитайско море и Южнотихоокеанският регион.

Австралийски самолети и военни кораби често патрулират в Южнокитайско море, което е стратегически регион, за който почти изцяло претендира Пекин. В международни води обаче китайската армия дебне австралийските съдове. Наскоро срещу пилоти на хеликоптер от австралийския флот бяха използвани лазери, което ги принуди да кацнат.

Премиерът Скот Морисън води по-активна политика в Южнотихоокеанския регион, който все повече привлича вниманието на Пекин.

Разнопосочни гласове отхвърлят идеите на Уайт като скъпи, нереалистични и безполезни.

"За да го кажем учтиво, двупартийният политически консенсус по въпросите на политиката на отбрана на Австралия е на светлинни години от позицията на Уайт", казва Сам Рогвийн от института Лоуи в критичен материал за книгата на Уайт.

Въпреки това, казва той, представеното от него засилване на мощта на Китай на фона на САЩ с по-слаб ангажимент към Австралия "е базирано на обективен и убедителен анализ".

БТА