Външното министерство на Великобритания е забранило участието на руските медии "Русия днес" (RT) и "Спутник" на глобална конференция за медийната свобода в Лондон заради "активната им роля в разпространяването на дезинформация", предаде "Гардиън".

Шейсет министри и 1 000 журналисти се очаква да посетят събитието в сряда и четвъртък.

"Ние не сме акредитирали RT и "Спутник" заради активната им роля в разпространяването на дезинформация", заяви говорителка на външното министерство. "Въпреки че не е възможно да се уважат всички молби за акредитация, журналисти от всички точки на света ще я посетят, включително и от Русия", допълни тя.

Москва обяви решението за "абсурдно".

"Не е възможно да има конференция за свободата на медиите, когато на журналисти се забранява да участват в нея", сподели говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той се подигра на "абсурдността на случващото се".

"Може само да съжаляваме за това", заяви Песков.

Още миналата седмица руското посолство осъди решението за RT, като го определи за "директна политически мотивирана дискриминация" и допълни, че се е оплакала на външното министерство на Великобритания. В официално съобщение в петък на RT бе забранен достъпа до конференцията.

След коментара на външното министерство в понеделник RT също публикува официално обръщение.

"Наистина е много двулично да се говори за свобода на медиите, докато се блокират неудобните гласове и се клеветят алтернативните медии".

Огранизаторите на събитието в Лондон заявиха, че целта на конференцията е да се увеличат международната дискусия и сътрудничеството по въпроси като медийната свобода и фалшивите новини.

Официалният списък с посетители не е публикуван, но се знае, че единствените страни, които не са поканени, са Северна Корея, Сирия и Венецуела.

Преди началото ѝ Обединеното кралство обяви, че ще инвестира 18 милиона паунда, за да се противопостави на дезинформацията в Източна Европа и да се подсилят независимите медии в Западните Балкани. Лондон планира да подкрепи медийната свобода Източна Европа и Централна Азия с 100 милиона паунда през следващите 5 години.