СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Ако за московчани и гости на руската столица западната мода е отживелица, всички могат да получат родно производство, съобщава “Шпигел”

Това съвсем не е шега, а реалност. Става дума по-скоро за модните тениски с надписи.

Ако имате такава, на която се мъдри „I love NY“ (обичам Ню Йорк), предавате я и получавате нова с патриотичен надпис. Акцията, която ще продължи до 6 октомври т. г., е организирана от близка до Кремъл групировка. На много места по улиците на Москва са поставени щандове, отрупани с нови тениски. Общият им брой засега е 30 000, но има готовност за доставяне на допълнителни количества.

Най-много вървели тези с надписи  “Топол” от санкции не се бои” и “Санкции? Не разсмивайте “Искандер”. "Топол" и "Искандер" са едни от най-модерните ядрени междуконтинентални ракети от руския арсенал. “Длъжни сме да покажем, че и без Запада си живеем живота”, обясняват акцията си верните на Кремъл организатори на завоя в модата. 

Те са убедени, че идеята им се приема радушно. А и популярността на Путин след анексирането на Крим непрестанно растяла. Населението не приемало и санкциите срещу Русия, наложени от Запада заради кризата в Украйна.

През юни т. г. в Централния универсален магазин (ГУМ) в Москва пък беше открит луксозен щанд за продажба на тениски и други артикули с образа на Путин. Там надписите върху тениските са от рода “Няма да ни догонят!”, “Най-обичаният сред народа” и от този род. 

През август дори холивудската звезда Мики Рурк си купи тениска с образа на Путин.

Мики Рурк с тениската с лика на Путин.

“Обичам го и навсякъде ще си нося този московски сувенир”, врече се тогава актьорът.

По времето на СССР подобни пропагандни акции се наричаха "Квасной патриотизъм". "Квас" беше разхладителна напитка, съветско производство, която трябваше да надмине по популярност "Кока кола". Всички знаем какъв е резултата.