Турция ще използва руските зенитни ракети С-400, ако страната бъде нападната, заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от ТАСС. Той обяви също така, че най-вероятно Турция ще участва в производството на руския ракетен комплекс. Държавният глава говори пред журналисти в самолета на връщане от Босна и Херцеговина.

"Някои си задават въпроса защо купуваме С-400 и правим такава инвестиция. Ако ни потрябват ракетите и се налага, то ние сме в правото си да ги използваме. Ако някой ни нападне, ние ще задействаме ПВО системата С-400. Ето затова правим тази инвестиция", е казал Ердоган, пише вестник "Хюриет". 

След това Ердоган отново подчерта, че Анкара има намерение да участва в съвместното производство на С-400.

"Нямаме проблем по въпроса за съвместното производство с Русия на ракетите. Още в самото начало на преговорите с президента Путин стигнахме до разбирателство по тази тема. Надявам се, че ще преминем към съвместно производство. Разни спекулации се пускат от онези държави, които искат да се откажем от покупката на С-400", изтъкна президентът.

Само преди няколко дни прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков обяви, че споразумението за покупката на ракетите включва и предаването на част от технологията за производството им. А Ердоган бе заявил, че първите доставки на ракетите ще бъдат през юли.

Първите съобщения за доставката на руските ракети С-400 на Турция се появиха през ноември 2016 година. Десет месеца по-късно руската страна потвърди сключването на договора. Министърът на отбраната на Турция Хулус Акар наскоро обяви, че разгръщането на ракетите С-400 в Турция може да стане през октомври т.г.

Съединените щати са против сделката и правят всичко възможно, за да попречат на осъществяването й. Вашингтон заплаши, че ако Турция приеме ракетите, няма да достави изтребители Ф-35 на Анкара. Преди месец бе спряно обучението на турски пилоти в САЩ на тези изтребители.