Разразилият се дипломатически скандал между САЩ и Великобритания, поради изтеклите критики на британския посланик в Щатите Ким Дарък срещу Тръмп, доведе до прекратяването на търговските преговори между двете държави, предаде "Индипендънт". 

"Гардиън" отбелязва, че кризата в отношенията между Великобритания и САЩ се разраства след вчерашните нападки в Туитър на американския президент Доналд Тръмп по адрес на британския премиер Тереза Мей и посланика във Вашингтон Ким Дарък.

Британският ежедневник коментира, че трансатлантическото напрежение, предизвикано от изтеклите в общественото пространство критики на Дарък към Тръмп, е прераснало в дипломатическа криза.

Вестникът пише, че скандалът се е изострил още повече след снощния телевизионен диспут между претендентите за лидер на Консервативната пария и следващ премиер на Великобритания Борис Джонсън и Джереми Хънт. Последният определи езика на президента на САЩ като "неуважителен и неправилен".

Самият Хънт заяви, че ако стане британски премиер, ще остави Дарък като посланик, докато Джонсън беше по-сдържан в критиките си към Тръмп, заявявайки, че добрите отношения със САЩ са изключително важни, и отказа да уточни дали би подкрепил посланика, ако спечели надпреварата.

"Телеграф" цитира изказване на Тръмп, в което държавният глава определя Дарък като "надут глупак".

"Чалнатият посланик, който Великобритания натресе на САЩ не е човек, от който сме очаровани, много глупав човек. По-добре е той да говори със своята страна и премиера Тереза Мей относно "Брекзит" без да се засяга от моите критики относно това как се разви (излизането на Лондон от ЕС - бел. прев.). Казах на Тереза Мей как да го направи, но тя пое по своя глупав път и не успя да го свърши. Каква катастрофа! Не познавам посланика, но ми казаха, че е надут глупак. Кажете му, че САЩ в момента имат най-добрата икономика и армия в света и те вървят само напред. Благодаря, г-н президент", написа Тръмп в поредица от "туитове".

 

"Индипендънт" допълва, че вчерашните нападки на Тръмп срещу Мей и Дарък не са предизвикали кой знае какъв отговор от "Даунинг стрийт".

"Файненшъл таймс" коментира, че дипломацията чрез туитър и течовете на информация поставят на изпитание съюза между двете държави.

Британският ежедневник отбелязва, че министър-председателката Тереза Мей е подкрепила Дарък, но допълва, че дългосрочните последици от критиките към екипа на Тръмп не са ясни.

Изтичането на информацията за дипломатическата кореспонденция постави в доста неудобно положение не само Дарък и Мей, но и британското министерство на външните работи, отбелязва в. "Вашингтон пост". 

Американският всекидневник коментира, че тези изтекли грами изглежда подкопават интензивната британска кампания за спечелване на Тръмп, който при държавната си визита миналия месец беше почетен от кралица Елизабет Втора, пи чай с принц Чарлз и взе участие в отбелязването на годишнината от Десанта в Нормандия.

Остава неясно докъде ще стигне правителството на Тръмп в отрязването на отношенията си с британския посланик и дали мандатът му във Вашингтон ще приключи предсрочно.

Изказване от вчера на говорителка на Държавния департамент говори за това, че Дарък ще остане във Вашингтон, докато Лондон не реши да го отзове. Евентуално изгонване на британския посланик от САЩ би било драстична и историческа мярка с оглед на естеството на "специалните отношения" между двете страни, коментира "Вашингтон пост". 

Американското издание коментира, че острите думи на Тръмп по адрес на британския посланик и премиер карат някои да се питат на какво в действителност може да разчита Великобритания след Брекзит от своя дългогодишен съюзник.

Вестникът допълва, че докато странният според него дипломатически скандал се е разгорещявал, курсът на британската лира е доближил двугодишния си минимум на фона на съмненията за това каква подкрепа може да очаква Великобритания след Брекзит от това американско правителство.

"Уолстрийт джърнъл" коментира, че вчерашните нападки представляват предизвикателство за следващия британски лидер. Американското издание отбелязва, че сега специалните отношения между САЩ и Великобритания се управляват в туитър и не вървят добре.

"Дейли телеграф" посочва, че Тереза Мей така и не е успяла да спечели Доналд Тръмп на страната на Великобритания и че в името на американско-британските отношения следващият премиер ще трябва да го направи. Горчивата реалност е, че при управлението на Мей реномето на Великобритания в Белия дом се влоши осезаемо, пише британският всекидневник.