Британският посланик в САЩ Ким Дарък подаде оставка след скандал около изтекли секретни грами, в които е критикувал администрацията на президента Доналд Тръмп, предаде Би Би Си.

"След изтичането на официални документи от това посолство имаше много спекулации около моя пост и продължителността на оставащия ми мандат като посланик. Искам да сложа край на тези спекулации", написа Дарък в писмо до британското външно министерство (Форин офис), цитирано от Би Би Си. "Сегашната ситуация прави невъзможно за мене да изпълнявам моите роли, както бих желал".

 

Оставката идва ден след като Тръмп нарече Дарък в туитър "помпозен глупак" и "глупав човек", а по-рано заяви, че се радва, че Тереза Мей е подала оставка заради "Брекзит" и повече няма да работи с нея.

 

 

 

 

Самата Мей потвърди оставката на Дарък в изказване пред парламента и заяви, че я приема "с голямо съжаление".

"Господин председател, тази сутрин говорих с Ким Дарък", каза Мей пред депутатите в Камарата на общините. "Казах му, че е повод за голямо съжаление, че е сметнал за необходимо да напусне поста си."

Тя добави, че той се радва на "пълната подкрепа" на кабинета.

"Сър Ким посвети целия си живот да служи на Обединеното кралство и ние му дължим огромна благодарност", каза Мей. "Доброто управление зависи от държавните служители, които са способни да дават пълни и откровени съвети и искам всички държавни служители да са уверени, че могат да правят това."

Тя добави, че се надява парламентът да споделя необходимостта "да защитаваме нашите ценности и принципи, особено когато те са под натиск".

Форин офис разследва как са изтекли грамите на Дарък, в една от които пише:

"Ние наистина не смятаме, че тази администрация (на Тръмп - б.р.) ще стане значително по-нормална, по-малко дисфункционална, по-малко непредвидима, по-малко разделена на групи, по-малко дипломатически тромава и непохватна."

Редкият за специалните отношения между Великобритания и САЩ скандал идва в деликатен момент. Мей управлява служебно, след като подаде оставка на 7 юни заради безизходицата с "Брекзит". За поста й се борят сегашният външен министър Джереми Хънт и неговият предшественик Борис Джонсън. Консервативната партия трябва да избере единия от тях за свой лидер и приемник на Мей на 23 юли.

Снощи Хънт се обяви в защита на Дарък и се закле, че ако стане премиер, британският посланик във Вашингтон остава същият. Джонсън, който е водещият претендент за премиерския пост, беше по-сдържан, заобиколи въпроса и подчерта важността на добрите отношения със САЩ.

Днес обаче Джонсън заяви, че Дарък е "превъзходен дипломат" и държавните служители не трябва да бъдат въвличани в политически игри. 

Той добави, че който и да е отговорен за изтичането на документите, "е направил лоша услуга на нашите държавни служители, на хората, които дават безпристрастни съвети на министрите".

"Не е редно кариерите и бъдещето на държавните служители да бъдат въвличани в политическия дневен ред", добави той. 

Безпрецедентно е лидерът на приятелска държава да откаже да работи с британски пратеник, каза днес пред депутати началникът на дипломатическата служба към Форин офис Саймън Макдоналд.