Гневът на Доналд Тръмп след публикуването на дипломатическа кореспонденция на британския посланик във Вашингтон илюстрира рискованото положение, в което се намират дипломатите, коментира Шон Тандън от Франс прес.

Тази професия, предполагаща използването на протоколен цивилизован език, стана потенциално взривоопасна в ерата на изтичането на информация в интернет.

Американският президент нарече вчера недипломатично посланик Ким Дарък "надут глупак". Според съдържанието на телеграмата, разкрито в събота от в. "Мейл он сънди", британският посланик, макар и представител на правителство, ухажващо старателно американския милиардер, за да запази "специалната връзка" между Вашингтон и Лондон, описва Тръмп като "нестабилен" и "некомпетентен".

Дипломатите полагат усилия да се усмихват учтиво, да демонстрират такт и известна емоционална стабилност, когато представляват страните си в чужбина. Но същевременно изпълняват и по-дискретна мисия: изготвят откровени и неразкрасени доклади за своите правителства.

Най-сензационните разкрития от кухнята на дипломатическия занаят бяха направени при публикуването през 2010 г. от сайта "Уикилийкс" на 250 000 телеграми на американски дипломати, разкриващи техните мнения за чуждестранни лидери. 

Според Брет Бруън, бивш американски дипломат от правителството на Барак Обама, инцидентът с Дарък ще има последици за начина, по който дипломатите работят.

"Ще видим как все повече посланици и дипломати сдържат критичните си коментари в телефонни разговори и видеоконферентни връзки. Последните - извършвани по сигурни канали - досега не са били хаквани", обясни той.

Според Бруън, ръководещ консултантска фирма, Доналд Тръмп, който като че ли е вярвал на приятелските чувства към него от страна на британците, опънали в негова чест червен килим по време на държавната му визита миналия месец, се е сблъскал със суровата дипломатическа действителност.

"Страните и посланиците правят през повечето време нещата, които са в техен интерес и ще ви кажат всичко, което е необходимо да ви кажат, за да си спечелят вашето доверие и подкрепа", заяви той. 

Дипломатическите телеграми са наследство на европейската дипломация от времето, когато пратениците, пътуващи от един кралски двор в друг, са запечатвали съобщенията в дипломатически куфари.

Тези куфари все още са защитени от международното право и САЩ използват все още стотина куриери за доставяне на поверителна и строго секретна информация.

Изобретяването на минаващите по дъното на морето кабели довежда до създаването на дипломатическите "кабелограми". В Държавния департамент на САЩ, както и в много страни, писането на тези съобщения постепенно се превърна в изкуство, което се преподава на начинаещи дипломати, които знаят, че една интересна и уместна бележка може да им помогне да се издигнат в йерархията.

Някои от телеграмите, публикувани от "Уикилийкс", предизвикаха и комплименти за литературните си качества, които техните автори не са очаквали. Например написаното от помощника на посланика на САЩ в Москва, който сравнява Дмитрий Медведев, тогавашния президент на Русия, с помощника на Батман, Робин, по отношение на Владимир Путин.

Сред най-тежките ответни действия, свързани със световния скандал, Еквадор - който по-късно даде подслон на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж - изгони тогавашния посланик на САЩ заради кабелограми, според които началникът на националната полиция е участвал в незаконни дейности.

Неловкото положение, предизвикано от тези гръмки разкрития, постави някои дипломати в непоносима ситуация. Американският посланик в Мексико се оттегли след публикуването на телеграми, в които той поставя под съмнение ангажимента на армията да се бори с наркокартелите.

Американският пратеник в Либия напусна страната след забележки за увлечението на Муамар Кадафи по "руса" и "сладострастна" украинска медицинска сестра.
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън се опита да сведе до минимум последиците от тези изтичания, които за Доналд Тръмп заемат съвсем друго измерение десетилетие по-късно.

БТА