Гладът се увеличава, а светът няма да може да сложи край на екстремната бедност до 2030 г. и да продължи с постигането на другите цели на ООН. Основната причина е, че напредъкът е бил препятстван от влиянието на климатичните промени и нарастващото неравенство, се казва в доклад на ООН, съобщава АП.

Докладът за прогреса по постигането на 17-те цели на ООН отбелязва напредъка в някои области  - спад с 49 на сто на детската смъртност между 2000 г. и 2017 г., както и това, че достъп до електричество вече имат над 90 на сто от хората на света.

Според документа загубата на биоразнообразието се случва при това на бързи скорости и "рискът от изчезването на видове е нараснал с около 10 на сто през последните 25 години".

Температурите в света са се повишили, киселинността на океана се е покачила с 26 на сто от прединдустриалните времена и "инвестирането в изкопаеми горива е по-голямо, отколкото в дейности за опазване на климата", се казва още в него.

"Неравенството расте и това е ново предизвикателство пред света", е сред основните изводи на документа.

Първата от 17-те цели, приети от световните лидери през 2015 г., беше за премахване на крайната бедност - хората, които живеят с по-малко от 1,90 долара на ден, а втората - да се сложи край на глада, да се постигне сигурност по отношение на хранителните запаси. Но според доклада нито една от тези две цели не е възможно да бъде постигната до 2030 г.

Въпреки че броят на хората, които живеят в крайна бедност е намалял до 8,6 на сто от световното население през 2018 г., документът на ООН отчита, че темпото се забавя и според прогнозите към 2030 г. все още 6 на сто от хората в света ще живеят в крайна бедност (ако сегашната тенденция се запази).

Франческа Перучи, главен статистик в Отдела на ООН по икономически и социални въпроси уточни, че 736 млн. души в света все още живеят в крайна бедност, тук се включват и 413-те милиона в Субсахарска Африка. 

"Крайната бедност днес е концентрирана и основно засяга селското население", пише в документа. Основно за бедността допринасят кървавите конфликти и климатичните промени.

Проблемно изглежда справянето изцяло с глада. Според данните от доклада броят на хората, които гладуват, е започнал да расте от 2014 г. насам. "През 2017 г. по оценки 821 млн. души са били недохранени", се казва още.

По отношение на нивото на образованието също има тревожни тенденции. Нивото на познания по четене и математика е определено като "шокиращо ниско". "По оценки на ООН в света 617 млн. деца и младежи в основното и първите години на средното образование или 55 на сто, нямат минимални умения по четене и математика през 2015 г." 

Жените представляват 39 на сто от работната сила, но заемат само 27 на сто от мениджърските позиции. През 2017 г. 785 млн. хора не са имали достъп до чиста вода за пиене, 673 млн. не са имали канализационни системи като по-голямата част от тях са в Южна Азия. 

80 на сто от хората по света са онлайн, но само 45 на сто от тези, които живеят в развиващи се страни, и само 20 на сто в най-изоставащите държави имат достъп до интернет.