До 400 хил. лв. санкции се предвиждат за мобилните оператори, които след 15 май предлагат разговори в Европейския съюз (ЕС) от над 0,19 евро на минута. Това предвижда одобреният от Министерския съвет проект за изменение на Закона за електронните съобщения.

Текстовете гарантират ефективното прилагане на национално ниво на пределните стойности на цените за тези услуги, като въвеждат система от ефективни, пропорционални и възпиращи санкции при нарушения, съобщиха от пресслужбата на правителството. 

Съгласно европейски регламент, от 15 май 2019 г. се прилагат цени на дребно (без ДДС), които не трябва да надвишават 0,19 евро на минута за повиквания и 0,06 евро за текстови съобщения. В случай, че телеком оператор продължава да прилага по-високи тарифи след тази дата, той може да бъде глобен между 20 хил. и 400 хил. лв.

От 5 хил. лв до 50 хил. лв. е санкцията в случай, че операторът не осигури активирането на тарифата в рамките на един работен ден, без това да води до определени негативни последици за потребителите.