Три ирански кораба са се опитали да блокират пътя на британски кораб през Ормузкия проток, но се оттеглили след предупреждение на кораба от Кралските военноморски сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на говорител на външното министерство на Великобритания.

"Корабът "Монтроуз" от британския Кралски военноморски флот бе принуден да заеме позиция между иранските кораби и "Бритиш херитидж" и да отправи вербални предупреждения към иранските съдове, които след това се отстраниха. Силно сме обезпокоени от това действие и продължаваме да призоваваме иранските власти да деескалират ситуацията в региона", гласи изявлението на британския официален представител, цитирано от Ройтерс.

Иранският външен министър Мохамед Зариф определи данните на Великобритания за "безполезни", предаде иранската агенция Фарс, цитирана от Ройтерс.

"Танкерът очевидно продължи по пътя си. Това, което те казват и твърдят, няма никакви основания, а има за цел да създаде напрежение", обяви той.

По рано през деня Си Ен Ен съобщи, че пет въоръжени кораба на иранската революционна гвардия са направили вчера неуспешен опит да задържат британски петролен кораб в Персийския залив, като цитира двама американски служители, запознати със случая.

Танкерът навлизал в Ормузкия проток, когато към него се приближили ирански кораби, твърди Си Ен Ен.

Иранците наредили на танкера да спре в ирански териториални води, но кораб на британския флот, който ескортирал танкера, насочил оръдията си към иранските кораби и ги предупредил да се отдалечат, което те сторили. 

Великобритания задържа миналата седмица ирански петролен танкер в Гибралтар по подозрения, че нарушава санкциите срещу Сирия. Този ход доведе до дипломатически спор между Великобритания и Иран, като Техеран привика британския посланик.

Това се случи на фона на засилващото се напрежение по отношение на превоза на петрол в Персийския залив и кризата около иранското ядрено споразумение.

Генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, заяви във вторник, че Съединените щати преговарят с голям брой страни с цел да установят дали е възможно създаването на коалиция, която да гарантира свободата на преминаването на плавателни съдове, както през Ормузкия проток, така и през протока Баб ел Мандеб.

Вашингтон обвинява Техеран, че стои зад серия от скорошни атаки срещу търговски кораби в близост до Ормузкия проток, отбелязва БТА.

След публикацията в Си Ен Ен и други американски медии иранските "Гвардейци на ислямската революция" отхвърлиха обвиненията, че са направили опит да спрат британския танкер, предаде иранската агенция Фарс, цитирана от Ройтерс.