Седем души са загинали след мощна буря, която се разрази снощи в популярния туристически район Халкидики в Гърция. Около 120 са пострадалите, съобщава Нова телевизия.

МВнР обяви, че бурята се е разразила в около 21:30 часа и е продължила 10 мин. Стихията, придружена от силни ветрове, дъжд и градушка е изкоренила дървета, има и отнесени покриви и автомобили.

Всичките 7 жертви са чуждестранни граждани. Сред тях няма българи.

Двама чешки туристи са били убити, след като караваната им била отнесена от ветровете и водата. Румънка и 8-годишното й момче са загинали след срутване на покрив на ресторант. Другите жертви са двама руснаци, затиснати от паднало дърво.

Властите обявиха извънредно положение в Халкидики, а новоназначеният министър на гражданската защита се очаква да посети днес района.

„В момента в генералното консулство не са постъпили сигнали за пострадали български граждани”, заяви пред Нова тв Красимир Серафимов, първи секретар на генералното консулство в Солун.

По думите му от през нощта всички ресорни служби са изпратили свои екипи в областта, а над 40 машини са работили за разчистване на пътищата. Работило се е и по възстановяване на електроподаването на местата, където то е било прекъснато.

„Има множество изпратени екипи на Спешна помощ, които да оказват помощ”, обясни още Серафимов.

По данни на МнВР "електрозахранването е било прекъснато на първия ръкав в селата Потидия, Певкохори и Полихоро, както и на втория ръкав в с. Вурвури".

„Огромни проблеми бяха създадени след като електрически стълб падна на магистрала в страната“, съобщи Гиоргис Адамидис, председател на съвета на Обществения съюз на работниците в електрозахранването., цитиран от Ekathimerini. 

По-рано бе съобщено, че стихията е причинила смъртта на шестима души, сред които две деца.

00302310829210 – телефон на Генералното консулство на България в Солун

Обърнато превозно средство край Созополи, Халкидики. Снимка АП/БТА
Разрухата на плажа до село Вергия, Халкидики. Снимка АП/БТА
Мъж кара колело покрай отломки край селото Неа Плагия, Халкидики. Снимка АП/БТА