Автомобилът на скулптора проф. Велислав Минеков е бил подпален късно снощи. Това е съобщил самият Минеков във фейсбук късно през нощта.

Първоначалното кратко изявление гласи:

"Тази вечер добри хора подпалиха колата ми ..."

Придружено бе със снимка на пламъци. По-късно професорът благодари на пожарникарите, които са се отзовали на място заради огъня. Той е убеден, че става дума за криминален акт:

Изказвам сърдечна благодарност към пожарникарите от 7-о управление и техния началник Георги Ташев за незабавната реакция и спасяване от пожар на съседните сгради. Огънят беше потушен преди взривяване на три пълни резервоара с газ, бензин и нафта. 
Благодаря им от сърце !
Надявам се на същата реакция от полицията. Вече е ясно, че това е криминален акт.

Коментарите под неприятната новина са стотици. Познати и приятели на скулптура подозират, че острите критики на професора към властта може да е причина за станалото. Наричат случая и "предупреждение от мафията". 

По-късно от МВР опровергаха версията, че става дума да умишлен палеж на колата на Минеков. Обект на умишления палеж била съседна кола, собственост на сръбски гражданин, който пребивава постоянно в България.

Началникът на Първо РПУ Калоян Милтенов заяви пред БНР, че още в сряда вечерта служител на пожарната е извършил оглед на пострадалите возила и не е установил следи от запалителна течност по колата на Минеков. Такива е имало по автомобила на сърбина.

"При пристигане на място се установява, че е запален лек автомобил "Алфа Ромео" и вследствие на това е обгорял лек автомобил марка "Опел", обяви началникът на Първо РПУ с уточнението, че става въпрос за умишлен палеж, но само на първата кола.

Съпругата на Минеков – актрисата Ана Вълчанова, разказа пред "Свободна Европа", че двамата са били в дома си, когато са чули силен звук отвън, подобен на съскане. 

Първото, което те видели, са два горящи автомобила като единият изцяло е бил обхванат от пламъци, а вторият – само в задната му част. По-късно става ясно, че изгорелият напълно автомобил действително е на техен съсед от Сърбия, който живее в сградата със семейството си под наем от около година.

Самият Минеков пък казва, че неотдавна е получил заплахи "от въоръжени лица", но не ги е споделял публично. В МВР не знаеха да има подобни сигнали.