Американският президент Доналд Тръмп изненада медицинската общност в сряда следобед, когато обяви, че "бъбрекът има много специално място в сърцето", пише "Гардиън".

Докато говореше за план на правителството му за борба с бъбречни заболявания, Тръмп толкова се увлече във възхвала на усилията на специалистите, които работят в тази област на медицинската наука, че обяви:

"Вие работите толкова упорито върху бъбрека. Много е специално. Бъбрекът  (без да уточни левият или десният - бел. ред.) има много специално място в сърцето. Нещо невероятно е". 

Думите на щатския президент озадачиха мнозина, тъй като традиционно е прието да се смята, че мястото на бъбрека (по-точно бъбреците, анатомично хората имат два броя) не е точно в сърцето.

Според науката анатомия бъбреците се намират в долната част на гърба.

По-точно: Бъбрекът е чифтен орган, продълговат, приплеснат в предно-задна посока и дългообразно извит, разположен по задната коремна стена зад перитонума на нивото на XII гръден до II поясен прешлен.

Сърцето се намира в гръдния кош. Разположено е в средното средостение (Mediastinum) върху сухожилния център на диафрагмата (Centrum tendineum) асиметрично, като 2/3 се намират наляво, а 1/3 надясно от срединната равнина.

Възможно е, допускат от "Гардиън", Тръмп да не твърди все пак, че бъбрекът (бъбреците) са намират в сърцето, но вероятно в неговия изключително изчистен и изискан начин на изразяване се опитва да подчертае значимостта на този орган в човешкото тяло.

Но медицинските възгледи на американския президент винаги са ценни. Все пак има и личен опит като страдащ човек. Така например по време на Виетнамската война той е освободен от военна служба заради шипове в стъпалата.

А през 2016 г. - чудо - Тръмп обявява, че по-късно се е излекувал. През 2018 г. "Ню Йорк тайм" стигна и до историята на лекаря, който подписал диагнозата на младия Тръмп като услуга към баща му.