Етичната комисия в ГЕРБ ще приема и анонимни сигнали - това е решила Изпълнителната комисия на партията вчера, съобщи пред бТВ вицепремиерът и член на партийното ръководство Томислав Дончев.

Въпросният орган, предложен от Бойко Борисов, още не е сформиран - това щяло да стане до края на месеца, ще се състои от 3 до 5 членове и малък технически екип, който приема сигнали срещу членове на ГЕРБ. Тези хора трябвало да са освен с много опит, и с безупречна репутация.

"Нека уточним - това не е разследващ орган. ГЕРБ има почти 100 000 членове, поне 200 от тях са кметове. Ние трябва да имаме механизми, които да отговарят на очакванията на хората. Не е незаконно да носите хубав костюм или да карате хубава кола, въпросът е да отговаря на доходите", обясни смисъла от органа вицепремиерът.

Само за седмица, откакто създаването на етична комисия бе обявено на конгрес, са постъпили над 10 сигнала. Повечето са срещу кметове от ГЕРБ, стана ясно от думите на Дончев.

"Това не е учудващо, защото наближават местни избори", поясни той.

Вече се знае, че един от сигналите е срещу кмета на Сандански Кирил Котев. Пред бТВ днес се яви и автора му - бившият депутат и бивш съветник на премиера Бойко Борисов (преди това най-върла опозиция на същия този премиер - б.р.) Яне Янев.

Материалите срещу Котев са за строителството на водопровод до къщата за гости на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. Самият Манолев подаде оставка заради скандала с имота и тече разследване срещу него за злоупотреба с евросредства. Според Янев имало категорични данни за конфликт на интереси.

Вторият случай, за който Янев алармира, бил за изкопи в парка на Сандански върху земя, която е изключителна държавна собственост. За този случай е уведомен и общинският съвет в града.

Самият Котев днес отрече пред бТВ всички нарушения, в които го обвиняват.

По конкретния случай Томислав Дончев пък заяви:

"Данните изглеждат смущаващи и има подозрения за конфликт на интереси. Решение по този казус се очаква до седмица. Партията може единствено да свали доверието от съответния кмет."

За машинното гласуване

Вицепремиерът защити предложението на ГЕРБ за отмяна на машинното гласуване за местни и парламентарни избори. И повтори опорната точка на колегите си - че това се прави заради писменото становище от Централната избирателна комисия (ЦИК) и Информационно обслужване, че заради машинното гласуване има риск за адекватното провеждане на предстоящия местен вот наесен. Повтори и, че местните избори са най-сложните.

"Второто, с което трябва да се съобразим, е опитът на другите. Няма държава в ЕС, която да използва изцяло машинния вот. Ако България вземе решение да е единствената държава в ЕС с машинно гласуване, тя трябва да си произведе машините", каза още Дончев.

За него проблемът е наемането на машините в последния момент, което е огромен риск. Това бе и една от тезите и на опозицията, и на омбудсмана Мая Манолова по време на дебатите в правната комисия на парламента вчера. Това е и обяснението защо на евровота този вид вот излезе скъпо. Според изброените обаче дотук се е стигнало, защото "държавата отиде за гъби" (по Хамид Хамид - ДПС) и защото управляващите нарочно саботирали машинния вот, за да се напише доклад и да има мотив за отмяната му.