Премиерът на Северна Македония Зоран Заев е изпратил „нота“ (официален документ за дипломатическа кореспонденция - б.р.) на българския си колега Бойко Борисов заради това, че последният е нарекъл президента Стево Пендаровски „северномакедонски политик" и "северномакедонски президент". Това съобщават македонски медии.

От българското Министерство на външните работи съобщиха за Клуб Z, че нямат информация за постъпила нота от Северна Македония. Същото заявиха и от Министерски съвет. 

"Всякак ще реагираме и ще изпратим нота, за да може да се поправят грешките. Понякога дори и у нас се правят грешки. Ние сме македонци, които живеят в Северна Македония", е заявил вчера Заев (виж видеото).

Заглавието на в. "Свободен печат"

Според в. „Свободен печат“ Бойко Борисов е коментирал думите на президента Стево Пендаровски за революционера Гоце Делчев, като е казал следното пред български медии: 

"Северномакедонският президент е първият северномакедонски политик, който каза нещата по правилен начин. Гоце Делчев е българин, който се е борил за свободата и автономията на Македония." 

Преди три дни Бойко Борисов участва в Босна и Херцеговина на среща на върха на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Според Зоран Заев изказването на българския премиер за Пендаровски е „грешка“ и противоречи на Преспанското споразумение.